Skip to main content

Mostar uklonio ploče s nazivima ulica po ustaškim zvaničnicima

Jugoslavija 09. maj 2023.
< 1 min čitanja

Gradsko vijeće Mostara prošle godine donijelo je odluku o uklanjanju ovih spornih naziva

Vlasti u Mostaru su, simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, počele uklanjati ploče s nazivima ustaških zvaničnika te postavljati nove, imenovane po uglednim građanima, o čemu je odluku Gradsko vijeće donijelo još prije deset mjeseci, prenosi Hina.

Umjesto Mile Budaka, ustaškog ministra iz vlade Nezavisne Države Hrvatske (NDH), u centru Mostara postavljene su ploče s imenom pjesnika Alekse Šantića.

Na identičan način su uklonjene ploče u nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića, koji su, također, bili ministri u vladi NDH-a, saveznici Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije.

Na ta su mjesta postavljene ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevića koji je s posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi.

Uz ove dvije ulice mijenjaju se ploče i u nekadašnjoj ulici Đure Spuževića, koja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dok je u Ulici tabornika Ive Zelenike postavljena ploča s natpisom Ciglana. Ulica koja je nosila naziv po Rafaelu Bobanu, jednom od najpoznatijih pripadnika ustaškog pokreta i režima, sada nosi ime fra Ljudevita Laste.

SAD i EU pozdravili odluku

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH Juri Francetiću nosit će naziv Humska ulica.

Krajem rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika te Đure Spuževića.

Gradsko vijeće Mostara je prošle godine donijelo odluku o uklanjanju ovih spornih naziva, što su pozdravile administracije SAD-a, EU-a, Ureda visokog međunarodnog predstavnika, uz očekivanje da tako postupe i drugi gradovi poput Sarajeva i Banje Luke.

Međutim, do sada još nisu donesene odluke o uklanjanju naziva ulica po saradnicima nacista i pripadnicima četničkog pokreta.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)