Skip to main content

Moravjecki optužuje Rusiju za genocid a zapadne lidere što ne uvode žešće sankcije

Planeta 04. apr 2022.
2 min čitanja

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je danas Rusiju za genocid, povodom otkrića nekoliko stotina mrtvih i streljanih civila u ukrajinskom mestu Buča, i predložio hitno formiranje međunarodne komisije da se taj i drugi ruski zločini nad civilima u Ukrajini istraže.

Lidere zapadnih saveznika poljski premijer je optužio da koče odlučnije sankcije protiv Rusije koje su po oceni poljskog premijera nužne, dok je u zaštitu uzeo mađarskog premijera Viktora Orbana koji po oceni Moravjeckog nije blokirao nijednu sankciju, a za glavnog kočničara označio Nemačku.

“Vidimo da se crta mapa genocida 21. veka. Rusija je totalitarno-fašistička država. Moramo da je zajedno sa NATO i Evropskom unijom zaustavimo. Predlažemo da se formira međunarodna komisija za istragu zločina u Ukrajini. Komisija bi bila sastavljena od lekara, kriminalista i eksperata”, kazao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Varšavi.

Ubistvo ukrajinskih civila u Buči premijer je označio za genocid i pozvao je zapadne lidere da preduzmu korake koji će konačno slomiti Putinovu vojnu mašineriju, koji će joj kako je rekao, oduzeti kiseonik.

“Emanuele Makrone, toliko puta ste razgovarali sa Putinom. Šta ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara. Da li bi pregovarali sa Hitlerom”, obratio se direktno francuskom predsedniku poljski premijer.

Nemačkom kancelaru poručio je da Berlin ne treba da sluša glasove nemačkih privrednika koji ga sputavaju da preduzme šta treba, već da su nemački političari dužni da slušaju glas ljudi koje ubijaju.

“Sankcije ne funkcionišu. Rublja se vratila na nivo pre rata. Šta to znači? Znači da se ruska privreda odbranila od sankcija. Moraju da budu uvedene odlučne sankcije. Mogu da obuhvate tehnologije i privredu. Probudite se konačno”, kazao je poljski premijer.

Predsednik poljske vlade uzeo je u zaštitu mađarskog premijera Viktora Orbana, iako je zvanična Varšava poslednjih dana otvoreno pokazivala da je razočarana Orbanovim stavom prema Rusiji a za glavnog kočničara sankcija poljski premijer označio je Nemačku.

“Demokratske izbore treba poštovati. Nagovaraću Viktora Orbana da ne blokira sankcije, do sada ih nije blokirao. Glavne kočnice su najveće i najbogatije zemlje Zapada. Mađarska nije blokirala sankcije”, kazao je Moravjecki.

Poljski premijer apelovao je na Zapad da ne dozvoli da ga zastraše kako će mu biti bez ruskog gasa i nafte i da da mogućnost ljudima u Ukrajini da normalno žive.

“Kolege i koleginice iz evropskih prestonica, prestanimo da nehumano kalkulišemo, počnimo da radimo efikasno. Izaći ćemo na kraj i bez ruske nafte i gasa”, kazao je Moravjecki.

(Beta, foto: Pixabay)