Skip to main content

Misija OEBS u BiH: Zvanična poslava 9. januara je kršenje Ustava BiH i RS

Jugoslavija 04. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Time što se pripadnicima jednog naroda daje prednost, istovremeno diskriminišući pripadnike ostalih naroda"

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u BiH ocenila je da zvanično pokroviteljstvo i podrška Vlade Republike Srpske (RS) obeležavanju 9. januara kao Dana RS, nije samo diskriminatorno, već se time direktno krše Ustav Bosne i Hercegovine (BiH) i RS.

Naveli su da je Ustavni sud BiH 26. novembra 2015. godine jasno utvrdio da je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno, jer se krši Ustav BiH time što se pripadnicima jednog naroda daje prednost, istovremeno diskriminišući pripadnike ostalih naroda.

„Ustavni sud je takođe ustanovio da takva praksa predstavlja povredu odredaba Ustava RS o zaštiti jednakosti i nediskriminaciji“, naglasili su iz Misije OEBS u BiH.

Još su naveli da je u istoj odluci Ustavni sud utvrdio i da se zvaničnim i institucionalnim obeležavanjem 9. januara kao krsne slave RS (Svetog arhiđakona Stefana) favorizuje kulturno naslijeđe, tradicija i običaji jednog naroda, dok se zanemaruju drugi narodi, što je, kako su upozorili – diskriminatorno.

„Misija OEBS poziva Vladu RS da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštovanje odluka Ustavnog suda BiH kao konačnih i obavezujućih. Nepoštovanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično delo„, istakli su u saopštenju.

Misija OEBS u BiH navela je da je trajno opredeljena pružanju podrške svim institucijama vlasti, na celokupnoj teritoriji BiH, u ispunjenju njihovih zakonskih obaveza u sferi zaštite ravnopravnosti, nediskriminacije i vladavine prava.

„Ovim će se ojačati atmosfera uzajamnog poverenja i poštovanja, te stvoriti bolja budućnost za sve narode u BiH“, zaključuje se u saopštenju misije OEBS u BiH.

(Beta)