Skip to main content

Mišel: Zapadnjaci ne mogu Rusiji da nude maslinovu grančicu unedogled

Planeta 20. феб 2022.
< 1 min čitanja

Zapadnjaci ne mogu da nude „maslinovu grančicu“ unedogled dok Rusija podiže tenzije duž ukrajinske granice, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

„Ostaje veliko pitanje: da li Kremlj želi dijalog„, upitao je Mišel na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Ne možemo zauvek da nudimo maslinovu grančicu jer Rusija sprovodi raketne testove i nastavlja da gomila trupe“ na ukrajinskoj granici, dodao je.

On je ponovio rešenost zapadnih zemalja da na svaku agresiju na ukrajinsku teritoriju odgovore paketom sankcija prema Rusiji.

Rusija se „nadala da će uneti podelu, da će oslabi naš savez, da će nas podeliti, ali je uradila upravo suprotno“, rekao je Mišel.

Rusija i Belorusija produžavaju svoje vojne vežbe

Rusija i Belorusija će produžiti svoje vojne vežbe, izjavio je ministar odbrane Belorusije general Viktor Hrenjin, objavljeno je na telegram kanalu beloruskog ministarstva odbrane.

„Zbog porasta vojne aktivnosti na spoljnim granicama savezne države i zaoštravanja situacije na Donbasu, predsednici Belorusije i Rusije doneli su rešenje da produže proveru reaktivnosti vojnih snaga savezne države“, navodi se.

On je naveo da se države susedi naoružavaju najsavremenijim oružjem i da se na teritoriijama susednih država nalaze i vojnici trećih država.

(Beta/AP)