Skip to main content

Mišel: EU podržava organizovanje međunarodne konferencije za odnos Beograda i Prištine

Info 29. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Situacija na Kosovu potvrđuje važnost saradnje Unije i alijanse"

Evropska unija podržava organizovanje posebne konferencije za odnose Kosova i Srbije, na kojoj bi učestvovali predstavnici Beograda, Prištine, država članica Unije i SAD, izjavio je danas u Briselu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Po dolasku na dvodnevni samit EU, Mišel je rekao da EU „podržava ideju da u što kraćem roku bude organizovana konferencija na kojoj bi bile države članice Unije, radi pomoći naporima u dijalogu dve strane“.

„Vidimo da su neki problemi poslednjih meseci doveli do raspirivanja napetosti i mislim da je došlo vreme za globalan pristup problemu i za jasne korake u pravcu normalizacije odnosa“, kazao je Mišel.

Ideju za održavanje konferencije ove nedelje je izneo premijer Albanije Edi Rama, posle sastanka sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

„Nadam se da će konferencija za sto dovesti lidere obe strane sa njihovim timovima, ali i timovima EU i SAD. I da im ne daju da izađu bez postizanja dogovora ili, u surpotnom, da snose sve posledice toga, što bi bilo veoma tužno za sve nas“, kazao je Rama 27. juna.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je došao na samit EU zajedno sa Mišelom, rekao je da situacija na Kosovu potvrđuje važnost saradnje Unije i alijanse.

„NATO snažno podržava diplomatske napore Evropske unije u dijalogu (Beograda i Prištine). Mi smo povećali prisustvo naših snaga na terenu i pozivamo sve strane na deeskalaciju, da se uzdrže od poteza koji mogu da dovedu do daljeg rasta napetosti, i da se u dobroj veri angažuju u dijalogu pod okriljem Evropske unije“, kazao je Stoltenberg.

(Beta, foto: Beta/AP)