Skip to main content

„Mirdita, dobar dan“ sledeće nedelje u Prištini, gosti srpski umetnici

Kultura 07. окт 2021.
2 min čitanja

Osmo izdanje festivala „Mirdita, dobar dan!“ biće održan sledeće nedelje u Prištini, uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.

Kroz trodnevno izdanje festivala, od 14. do 16. oktobra, publika će imati priliku da detaljnije upozna kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogleda neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki.

U saopštenju festivala se navodi da će deo programa, kao i ranijih godina, biti posvećen razgovoru i debatama o temama važnim za društvo, kao i o budućnosti odnosa Beograda i Prištine.

Festival će ove godine otvoriti film „Hold me right/Zaceli me“, a nakon toga i nastup dreg kraljica iz Beograda: Loakiin i Rubella Feminine, uz pratnju DJ Jovijah.

Drugog festivalskog dana, prištinskoj publici biće predstavljena knjiga „Druga Srbija“, nakon čega će biti održana i debata „Koja je druga Srbija?“ u Palati omladine i sporta (bivša dvorana „Boro i Ramiz“), u Atelje hali.

Publiku tog dana očekuje i koncert „Pavana and more“, pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić, kojim će biti zaključeno drugo festivalsko veče.

Poslednjeg dana festivala biće predstavljena knjiga „Iza sedam logora“ Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, čiju će promociju pratiti i debata „Kultura kao političko oruđe“.

Nakon debate, biće otvorena izložba „Iza sedam logora“, fotografa Hrvoja Polana.

Osmo izdanje festivala u Prištini zatvara film „Teret“ srpskog reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u Kinu Armata.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala je besplatan.

Cilj festivala „Mirdita, dobar dan!“, navode organizatori, predstavljanje je kulturne scene Kosova u Beogradu, kao i srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali kreiranje tradicije saradnje između građana.

Inspiracija za festival je poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac Bekim Fehmiju – koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Festival organizuju organizacija Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

(Beta)