Skip to main content

Minić: Vlast će izdati potvrdu o nevinosti Siniše Malog

Info 04. okt 2021.
2 min čitanja

Član Upravnog odbora Transparentnosti Srbija Zlatko Minić izjavio je danas da posle otkrića “Pandorinih papira” Siniša Mali ne bi trebalo da ostane na poziciji ministra finansija.

Minić je agenciji Beta kazao da je ministar Mali važan igrač u piramidi podele moći Aleksandra Vučića i da će zbog toga mejnstrim mediji u Srbiji zaobići temu o 24 stana Siniše Malog u Bugarskoj.

“Provladini mediji će se baviti pranjem para svetskih moćnika i Mila Đukanovića, a Sinišu Malog će zaobići. To se već pokazalo, u prvim izveštajima o ‘Pandorinim papirima’ niko nije spomenuo ministra Malog”, ocenio je Minić.

Na pitanje Bete da li se može očekivati reakcija državnih organa na potvrdu o pranju para u Bugarskoj, Minić je rekao da se može očekivati da vlast izda potvrdu o nevinosti Siniše Malog.

“Uprava za sprečavanje pranja novca je u sastavu Ministarstva finansija na čijem čelu je upravo Mali, što govori da su državni organi zarobljeni i da od njih ne treba očekivati bilo kakvu reakciju po ovom pitanju”, naveo je on.

Istakao je da Siniša Mali može da bude samo član vlade u kojoj se laže, obmanjuje i izvode operacije koje su udžbenički primeri pranja novca.

“Mi u vladi imamo ministre koji bi zbog svojih sumnjivih poslova teško bili članovi vlada čak i nekih centralnoazijskih zemalja o kojima se prepričavaju anegdote na granici ‘verovali ili ne'”, naglasio je Minić.

Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je s kompanijama koje koriste poreske oaze, otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano “Pandorini papiri”.

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor (offshore) računima.

Zasad su, između ostalog, objavljeni tekstovi u kojima se govori i o ministru finansija Srbije Siniši Malom, odnosno načinu na koji je stekao 24 stana u Bugarskoj.

(Beta, foto: N1)