Skip to main content

Mini Šengen postaje Open Balkan, potpisana tri sporazuma

Info 29. jul 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija ubuduće će se zvati Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na ekonomskom forumu rekao i da se između njega i Zorana Zaeva i Edija Rame u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje i da je to ključno za dalje povezivanje, zajednički nastup i napredak tri zemlje.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da su lideri i narodi Albanije, Srbije i Severne Makedonije odlučili da urade sve što je potrebno i da ne čekaju da integrisanje regiona zavisi od EU.

Rama je istakao da je današnji dan važan i zbog „ogromnog prisustva poslovnih ljudi ne samo iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije, već i iz Crne Gore, BiH, Slovenije, Grčke i iz više drugih zemalja“.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da danas započinje nova era saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Otvarajući ekonomski forum, on je istakao da su u Skoplju prisutni predstavnici više od 300 kompanija iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balkana, kao i iz regona van Balkana.

(Beta)