Skip to main content

Milioni idu ka Meki

Planeta 05. nov 2011.
< 1 min čitanja

Milioni muslimana počeli su tradicionalni godišnji Hadžiluk, islamsko hodočašće ka Meki, usponom uz brdo Arafat. Hodočasnici odeveni u belo u zoru su počeli uspon uz Arafat, poznat i kao Planina milosti. To je prvi običaj koji se sprovodi u okviru petodnevnog Hadža, a saudijske vlasti procenile su da će u njemu učestvovati oko 2,5 miliona hodočasnika.

Najviši verski zvaničnik Saudijske Arabije, veliki muftija šeik Abdul-Aziz Al Šeik poručio je u svojoj propovedi da je “Islam suočen sa izazovima i podelama” i pozvao muslimane da “reše probleme mirnim sredstvima i uzdrže se od krvoprolića”.

“Narodu kažem: rešite svoje probleme dijalogom, a ne krvlju. A vođama kažem: morate slediti božja uputstva u postupanju sa sopstvenim narodom”, poručio je Al Šeik sledbenicima.

Hadžiluk je kao običaj pre 14 vekova ustanovio prorok Muhamed, kao jedan od pet svetih islamskih obaveza i jedan od najvećih svetskih verskih obreda.

Odlazak u Meku i Medinu jedan je od glavnih principa islama, prema kojem bi svaki vernik, ukoliko je fizički sposoban i u materijalnoj mogućnosti, trebalo bar jednom u životu da ode na Hadžiluk.

(Beta)