Skip to main content

Miler: Crna Gora može postati punopravna članica EU 2028. godine

Jugoslavija 03. окт 2023.
2 min čitanja

"Vlada sa koalicijom ZBCG može usporiti svoj reformski put"

Prozor Evropske unije je za Crnu Goru širom otvoren i ukoliko svi činioci društva, uključujući institicije i građane, ulože neophodan napor, naša bi zemlja punopravana članica Evropskog bloka mogla postati već 2028. godine.

To je na današnjem brifingu za novinare, a u susret predstojećem Samitu u Granadi, ocijenio ambasador Austrije u Podgorici Karl Miler.

On je naveo da za vladu u Beču Crna Gora ostaje predvodnik evropskih integracija, ali i upozorio da bi aktuelna politička nestabilnost u zemlji mogla usporiti naš put do tog cilja.

-Od Crne Gore se očekuju ključna imenovanja u pravosuđu i ispunjavanje mjerila za poglavlja 23 i 24. Mi Crnu Goru i dalje vidimo kao predvodnika u evropskim integracijama, ali država bez vlade i funkcionalne Skupštine može predstavljati problem – rekao je ambasador Miler.

U tom kontekstu je istakao kako vjeruje da će buduća crnogorska vlada biti formirana u zakonski predviđenom roku za to.

Kada je riječ o porukama pojedinih zapadnih partnera da dio buduće vlade ne smije biti proruski orijentisana koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Miler je naglasio kako to ne predstvalja „neprikladno“ miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

-To se može vidjeti kao miješanje, ali se ne mora posmatrati kao intervencija. Sa nekim vladama je lakše raditi nego sa drugima. Objektivno posmatrano, vlada sa koalicijom ZBCG može usporiti svoj reformski put, ali ne mora da znači i da hoće. Ne mogu to tvrditi – rekao je Miler.

Austrijski ambasador je naglasio kako je cilj non-pejpera, koji je u maju prošle godine predstavila austrijska vlada, ubzanje procesa proširenja EU. Podsjetio je i kako taj dokumet predviđa korake za postepenu integraciju država Zapadnog Balkana već od iduće godine.

Naveo je i kako lično nije zagovornik ideje da sve države Zapadnog Balkana u isto vrijeme treba da postanu članice bloka.

-Ne možemo sve države kandidate tretirati na jednak način. To treba da se odvija po principu regate, što naš non-pejper i predviđa. Naravno da ne želimo da jedna zemlja usporava proces. Najbrža zemlja treba da bude nagrađena – naglašava Miler.

Kada je riječ o predstojećem samitu EU u Granadi, Miler kaže kako očekuje pozitivne poruke sa tog skupa, naročito kada je riječ o Francuskoj koja je do sada pokazivala skepticizam po pitanju daljeg širenja Unije.

Iako, kako je rekao, ne može poreći da su dvije prethodne crnogorske vlade uložile napor u smislu pristupnog procesa, Miler ipak naglašava neophodnost efikasnije pregovaračke infrastrukture, ali i stručnosti javne administracije koja, kako je rekao, nestaje poslednjih godina.

-Potrebno je uraditi više, jer Crna Gora može da bude kao Luksemburg u Evropi i ekonomski tigar na Balkanu. Riječ je o maloj zemlji, a male države se lako transformišu. Nakon velikih političkih promjena koje su se desile 2020. godine u Crnoj Gori neke šanse za pristupanje EU su možda propuštene, ali za to ne treba kriviti 42. i 43. Vladu – smatra Miler.

Situacija na Kosovu ne bi trebala da utiče na Crnu Goru

Austrijski ambasador u Pogorici ne očekuje da će aktuelna sistuacija na Kosovu uticati na integracioni proces Crne Gore iako je to, kako je rekao, jedno od gorućih problema Balkana.

U tom konetekstu naglašava i kako je Zajednička platforma o Crnoj Gori u EU, koju je predstavio i političkim partijama dostavio na potpis predsjednik države Jakov Milatiović korisna.

-Platforma je veoma dobra i podržava sve što može da ubrza integracije – rekao je ambasador.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu, Miler je ocijenio kako bi od te regionalne inicijative više koristi imale velike države.

Naglasio je, međutim, da je saglasan sa stavom odlazećeg premijera da države regiona ne sarađuju u dovoljnoj mjeri.

(Pobjeda)