Skip to main content

Mijat Lakićević: Naša država je kao Superhik, uzima od siromašnih i daje bogatima

Info 13. нов 2021.
3 min čitanja

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk i ekonomski novinar Mijat Lakićević ocenili su u Novom danu da su našoj zemlji neophodne domaće direktne investicije kako bi došlo do povećanja plata. „Bez toga, nema održivog rasta i razvoja na duži rok“, istakao je Ćulibrk. „Ova država je kao Superhik, uzima od siromašnih a daje bogatima“, naglasio je Lakićević.

„Nije moguće da se povećaju plate i penzije da bi se stvarno osetio bolji standard. Ali se u ovoj situaciji stvara privid da se živi sve bolje i bolje. A ako imate u vidu da su od početka godine cene na malo povećane za 5,4 odsto, taman koliko će porasti penzije, problem je što su unutar te inflacije cene hrane povećane za više od 10 posto, voća i povrća za 22 posto. Ako ste imali 100 dinara, i to što ste kupovali početkom godine za 100, početkom sledeće godine vi ćete imati 105,5 dinara, a to što ste kupovali će koštati 107 ili 108 dinara i inflacija neće stati“, naveo je Ćulibrk.

„U sadašnjoj situaciji kakva jeste, Srbija je nerazvijena, privreda je nerazvijena, i veliki broj ljudi radi za onoliko koliko često može da dobije od poslodavaca. Ne možete da naterate privatnike da više plaćaju, iako na nekim specijalizovanim poslovima dobijate veće plate Ali, generalno, za privredu koja je nerazvijena, ne možete da očekujete veće plate. One bi mogle da budu veće kada bi bilo odgovarajućih investicija“, napomenuo je Lakićević.

Dodaje da imamo vrlo niske privatne investicije, i da je to znak da je Srbija „razvija loše, u smislu da nema onih poslova, onih grana u kojima bi plate mogle da budu velike“.

Ćulibrk ocenjuje da su velike privatne investicije neophodne da bi plate bile veće nego što su sada.

„Srbija je do pre dve, tri godine imala ubedljivo najniži udeo investicija u bruto domaćem proizvodu. Sada to već nije slučaj, dostigli smo neki nivo. Ali, ključni problem je što je država ključni investitor i uz njih su strane direktne investicije. Ono što nama nedostaje su privatne domaće investicije. Bez toga, nema održivog rasta i razvoja na duži rok“, istakao je Ćulibrk.

Smatra da ćemo ove godine imati stopu rasta od sedam odsto i dodaje da je to posledica ogromnih radova u infrastrukturi.

Ćulibrk konstatuje da veliki deo iz budžeta Srbije odlazi na potrebe vojske, i ističe da razlog tome „nikada nećemo saznati“.

“ U tom budžetu vojnom nikada ne vidimo na šta ide novac. Dodatni problem je što je sledeće godine država planirala da investira četiri milijarde evra. Od toga 500 miliona evra će biti tropškovi za Vosjku Srbije. I sada mi postavljamo pitanje gde će taj novac da završi. Dodatni je problem što se iz budžetskih rezervi ogroman deo kasnije odlukama Vlade, bez Skupštine Srbije, bez zakonodavnog tela. Onako, daje se šitroko, prebacuje se u vojni budžet i troši se na opremu, naoružanje, a niko u ovoj zemlji, čak ni Odbor za bezbednost  ne razmatra ta pitanja. To bi moralo da bude mnogo transparentnije, jer se plašim da ispod toga, ne znamo na koje tačno namene taj novac odlazi“, naglasio je Ćulibrk.

Takođe, naveo je problem i netransparentnosti u dodeli subvencija i kaže da se ne zna ko odlučuje o njima.

„Sve zavisi od diskrecionih odluka vlade“, kazao je urednik nedeljnika NIN.

Lakićević se nadovezuje da je ogroman problem u tome što ne znamo kako se troši novac iz budžeta, i podseća da su „ogromne pare u pitanju“.

„Pogotovo kada se radi o infrastrukturnim radovima… Taj novac se troši, da bi se posle vraćao u partije na vlasti. Ti infrastrukturni poslovi su vid korupcije, a na taj način se korumpira privreda i korumpira se čitava  društvo. To je mehanizam na osnovu koga ova vlast zadržava svoju vlast već nekoliko godina“, rekao je lakićević.

Za dodeljivanje novca penzionerima pred izbore Ćulibrk navodi da je to „dobar način za podmazivanje glasačke mašine“.

„S druge strane, postavlja se pitanje, dokle će naša vlast diskreciono da odlučuje o tome kada će da daje i kome će da daje“, zapitao je on.

„Ova država je kao Superhik, ona uzima od siromašnih i daje bogatima. Nedavno su objavljena istraživanja Unicefa o siromaštvu. Siromašni su prošli gore i pomoć koju su dobili je manja od one koju su dobili bogati. To je katastrofalna politika države. Ako hoćete da nekome date pare, vi date siromašnima, a ne svima. Jer će onda najsiromašniji ostati uskraćeni. Siromošni su prošli katastrofalno“, naveo je Lakićević.

Govoreći o inflaciji, Ćulibrk je ocenio da se ona sigurno neće zaustaviti u sledećoj godini, kao što se nije zaustavila ni u ostalim zemljama. Slično tome je komentarisao i poskupljenje struje, odnosno da će ga biti nakon što prođu izbori.

„Ne može Srbija biti izolovano ostrvo. Ako je ceo svet ima problem sa poskupljenjem soje, žitarica, kukuruza, bakra, čelika, energije, gasa, struje, ne može Srbija da preuzima sve te troškove na sebe. Može jedno vreme, i to je vreme do 3. aprila, posle će morati da se stvari postave na normalu“, zaključio je Ćulibrk.

(tekst i foto: N1)