Skip to main content

Mihael Rot: EU i SAD da prestanu da banalizuju ono što se dešava u Srbiji

Info 04. jan 2024.
< 1 min čitanja

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot pozvao je EU i SAD da insistiraju na istrazi i ponavljanju izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

„Sjedinjene Američke Države i Evropska unija čine sebe potpuno neuverljivim ako nastave da banalizuju dešavanja u Srbiji. Izbori se moraju proveriti i ponoviti. Srpski režim mora da zaustavi politiku klackalice između Rusije i Zapada. Vučić ugrožava mir na Zapadnom Balkanu“, napisao je Rot na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Rot je uz svoj komentar podelio autorski tekst Dragana Đilasa za Politiko u kom lider Stranke slobode i pravde ocenjuje da je čak i u današnjem složenom svetu, zapanjujuća zapadna podrška Vučiću, koji optužuje Zapad da podstiče nemire u njegovoj zemlji.

Podsetimo, od 17. decembra traju protesti opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ sa zahtevom da se izbori u Srbiji ponove na svim nivoima.

Pozivajući se na nalaze posmatračkih misija Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i ODIHR-a, ali i organizacije CRTA, opozicija ističe da su malverzacije na izborima bile tokilih razmera, da su uticale na konačan ishod, naročito u Beogradu.

Ovo inače nije prvi put da Rot poziva EU i SAD da promene svoju politiku prema Srbiji, zbog čega ga je premijerka Ana Brnabić svojevremeno na društvenim mrežama optužila da „širi efektivan govor mržnje protiv Srbije“.

(N1, foto: Pixabay)