Skip to main content

„Mi nismo šljam“: Udruženje filmskih glumaca povodom uvreda u javnom govoru

Kultura 03. jun 2023.
< 1 min čitanja

"Umetnici koji podržavaju ili su članovi neke političke opcije, to rade pod svojim imenom i prezimenom, to je njihovo građansko pravo"

Udruženje filmskih glumaca Srbije saopštilo je večeras da apeluje da svi treba da budu jedinstveni „u ovim teškim trenucima, kada srca svakog od nas obuzima tuga zbog nezapamćene tragedije koja nas je zadesila“.

UFGS u svom saopštenju, koje je naslovljeno sa „Mi nismo šljam“, osuđuje uvredljiv narativ prisutan poslednjih dana u javnosti i stavljanje umetnika u bilo kakav politički kontekst.

„Društveni angažman se nikako ne sme izjednačavati sa političkim. Umetnici koji podržavaju ili su članovi neke političke opcije, to rade pod svoim imenom i prezimenom, to je njihovo građansko pravo i ne sme se poistovećivati sa njihovom profesijom“, ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik UFGS Rastko Jovanović.

Kako se dodaje, generalizovanje, kao i prebrojavanje, podele i uvrede, nisu deo glumačkog i umetničkog sveta pa tako pozivaju sve glumačke kao i političke aktere, da uvrede izbace iz bilo kakvog konteksta glume i umetnosti.

Na kraju saopštenja navode: „Hvala Ministarstvu kulture na podršci“.

(N1, Foto: Pixabay)