Skip to main content

Meta: Rusija pribegava „spam“ taktikama u online ratu protiv Ukrajine

Planeta 23. феб 2023.
< 1 min čitanja

Taktike su uključivale kreiranje hiljada lažnih naloga da bi se usmerile onlajn diskusije o ratu i postavljanje lažnih verzija legitimnih sajtova vesti

Rusija pribegava “spam” taktici da bi širila ratnu propagandu nakon što su sprečene sofisticiranije metode širenja uticaja na Fejsbuku i Instagramu, saopštila je kompanija Meta 23. februara.

Taktike su uključivale kreiranje hiljada lažnih naloga da bi se usmerile onlajn diskusije o ratu i postavljanje lažnih verzija legitimnih sajtova vesti na sličnim internet adresama, navodi se u izveštaju Mete.

„Ova aktivnost više liči na ono što biste mogli da vidite iz priručnika ‘spemera’, a ne na prikrivenije i sofisticiranije ruske operacije širenja uticaja koje smo videli u prošlosti“, rekao je šef bezbednosne politike u kompaniji Meta Natanijel Gleicher.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu pre godinu dana, Meta je preduzela mere da spreči ruske državne novinske kuće da koriste njenu platformu za širenje dezinformacija ili ostvaruju zaradu od lažnih izveštaja o ratu, ispričao je Gleicher.

Aktivnost korisnika koji šire dezinformacije ruskih državnih medija opao je za više od 80 odsto, navodi Meta.

„Dok je otvorena aktivnost medija pod kontrolom ruske države na našim platformama smanjena, pokušaji tajnih aktivnosti su naglo porasli“, rekao je predsednik za globalne poslove u kompaniji Meta Nik Kleg (Nick Clegg).

Prošle godine, Meta je uklonila dve ruske kampanje koje su pokušale da usmere onlajn diskusiju o ratu uz pomoć komentara armije lažnih naloga, navodi Kleg.

Ove operacije bile su usmerene na mnoge platforme društvenih medija uključujući Telegram, TikTok, Tviter, Jutjub i LinkedIn, saopštila je Meta.

„Nastavljaju se pokušaji da se ponovo aktiviraju ugašeni lažni nalozi, ali oni nemaju mnogo uspeha“, kaže Gleicher.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)