Skip to main content

Meloni ukinula socijalnu pomoć stotinama tisuća Talijana

Planeta 01. авг 2023.
< 1 min čitanja

Nezaposleni muškarac u ponedjeljak je iskalio svoj bijes i uletio u gradonačelnikov ured, prolivši benzin i prijeteći da će sve zapaliti

Stotinama tisuća Talijana danas će biti ukinute socijalne naknade jer je vlada premijerke Giorgie Meloni uvela strože uvjete za primanje socijalne pomoći. Primatelji socijalne pomoći su prošli petak obaviješteni SMS-om. Prema medijskim napisima, oko 169.000 kućanstava pogođeno je drastičnim smanjenjem socijalne pomoći.

Promatrači vjeruju da bi isplate, poznate kao dohodak građana, mogle biti obustavljene za dodatnih 80.000 kućanstava u kasno ljeto. Tradicionalno siromašniji jug zemlje posebno je pogođen novim mjerama. Napulj, primjerice, ima najveći broj ljudi koji primaju naknadu.

Oporba žestoko kritizira odluku

Socijalni dohodak će od sada moći dobiti samo kućanstva u kojima žive maloljetne osobe, osobe s invaliditetom ili osobe starije od 65 godina. Sindikati i aktivističke skupine pozvali su na prosvjede protiv rezova. U nekim južnim gradovima prosvjedi su održani ispred ureda agencije za socijalnu skrb INPS.

Na Siciliji, u općini Terrasini, nezaposleni muškarac u ponedjeljak je iskalio svoj bijes i uletio u gradonačelnikov ured, prolivši benzin i prijeteći da će sve zapaliti, ali je ubrzo zaustavljen. Oporbeni političari oštro su kritizirali vladinu mjeru.

Bivši premijer Giuseppe Conte, koji je uveo dohodak 2019, nazvao je taj potez „ideološkim ratom koji se vodi na leđima najranjivijih“. Socijaldemokratkinja Elly Schlein rezove je nazvala „brutalnima“. Kritičari se boje „socijalne katastrofe“. Ogorčenje je izazvala i činjenica da je rez priopćen SMS-om.

(Hina, Foto: Pixabay)