Skip to main content

Medvedev predložio Putina za predsednika

Planeta 24. сеп 2011.
2 min čitanja

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je danas na kongresu vladajuće partije Jedinstvene Rusije premijera Vladimira Putina za kandidata na predsedničkim izborima u martu 2012. godine.

„Mislim da bi bilo dobro da kongres podrži kandidaturu predsednika stranke Vladimira Putina za predsednika države“, rekao je Medvedev, koji je nasledio Putina na mestu šefa države 2008. godine.

Putin je predložio Medevdeva (46) 2008. godine za predsednika države pošto nije mogao da se kandiduje za uzastopni treći predsednički mandat.

Reformom Ustava 2008. godine, dužina predsedničkog mandata će od 2012. godine biti šest umesto četiri godine. Teorijski gledano, Putin (58) bi mogao da se kandidaduje i 2018. i tako ostane na vlasti do 2024. godine.

Putin je ranije na kongresu stranke saopštio da će Medvedev voditi listu stranke na parlamentarnim izborima u decembru.

„Predlažem da listu Jedinstvene Rusije za izbore za Dumu (donji dom ruskog parlamenta), 4. decembra predvodi Medvedev“, rekao je Putin na kongresu, kojem prisustvuje oko 11.000 članova i pristalica.

Medvedev je rekao da je „spreman da se angažuje u praktičnim poslovima vlade“ a to je protumačeno da će on biti novi premijer Rusije, odnosno da će on i Putin zameniti sadašnje rukovodeće funkcije.

Do izbora 2008. godine Medvedev je bio premijer, a Putin predsednik Rusije.

Medvedev je rekao da je sadašnja odluka o kandidaturi Putina „davno zamišljena i realno zasnovana“.

U svom obraćanju delegatima Putin je saopštio da će građanima biti otpisano oko 30 milijardi rubalja “ pogrešno obračnatih dugova“. Putin je rekao da bi u narednom periodu bruto nacionalni dohodak trebalo da raste po stopi od 6 do 7 odsto kako bi se Rusija svrstala među pet najjačih privreda u svetu.

On je rekao da ne sumnja da će Dmitrij Medvedev sastaviti efikasnu vladu koja će  uspešno izvršiti taj zadatak.

Na kongresu Jedinstvene Rusije prihvaćena je lista od 600 kandidata koji će učestvovati u predstojećim parlamentarnim izborima.

(Beta)