Skip to main content

Međunarodni ekspert: Telekom i Vlada Srbije odbaciće veći deo izveštaja EP

Info 12. мај 2023.
2 min čitanja

"S obzirom na to da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU od 2009. godine, komentari ovog izveštaja o njenoj medijskoj industriji ne idu joj u prilog"

Izveštaj o Srbiji koji je upravo usvojio Evropski parlament uključuje komentare u kojima se kritikuje medijska industriji u toj zemlji, ocenio je Kris Džajdul, analitičar Broadband TV News.

Jedan od zaključaka je da je regulator REM nedavno dodelio četiri nacionalne TV dozvole kanalima koji „imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanje javnosti“, navodi Džajul.

Podseća i da je EP uputio poziv Srbiji da se dodela pete licence izvrši „kroz transparentan i nepristrasan proces bez nepotrebnog odlaganja, i u skladu sa međunarodnim standardima slobode medija“.

Izveštaj EP takođe izražava zabrinutost u vezi sa dominantnom tržišnom pozicijom službenog operatora Telekoma Srbija i finansiranjem koje dobija od srpske države, njegovog većinskog vlasnika. Pored toga, EP poziva Evropsku komisiju da razmotri kredit od 70 miliona evra koji je Telekom Srbija dobio od Evropske investicione banke (EIB).

Džajdul podseća i da izveštaj EP poziva na punu finansijsku i operativnu nezavisnost REM-a i drugog regulatora RATEL-a. Izveštaj EP se ne suzdržava ni u osudi otvaranja kancelarije RT (bivša Russia Today) u Beogradu, koja je u suprotnosti sa politikom EU, i navodi da je „duboko zabrinut zbog širenja dezinformacija o ruskom agresorskom ratu u Ukrajini“.

S obzirom na to da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU od 2009. godine, komentari ovog izveštaja o njenoj medijskoj industriji ne idu joj u prilog, ocenjuje Džajdul.

Međutim, neki, ako ne i većina, gotovo sigurno će biti odbačeni od strane Vlade i, naravno, Telekoma Srbija, koji sebe vidi kao poštenog komercijalnog igrača.

„Padaju mi na pamet dve misli. Prvi je da bi se nekoliko članica EU u Centralnoj i Istočnoj Evropi lako moglo naći pred sličnim kritikama kada bi ponovo bile zemlje kandidati (za članstvo u EU). Drugi je da od svih zemalja koje se trenutno nadaju pridruživanju EU, jedna posebno – Ukrajina – čini najveći napor da uskladi svoje medije sa evropskim normama i vrednostima“, ukazuje Džajdul.

Takav napor će verovatno biti potreban i Srbiji ako želi da se pridruži EU, iako se veruje da entuzijazam da postane članica jenjava, zaključuje se u analizi Broadband TV News.

(tekst i foto: N1)