Skip to main content

Međak: Ako se ne slažemo sa Briselom oko sankcija Rusiji, onda ne možemo u EU

Info 26. јун 2022.
5 min čitanja

"Vlast realno nikada i nije bila iskrena da zaista želi da Srbija uđe u članstvo"

Ako se oko najvećeg bezbednosnog problema u Evropi i pitanju sankcija Rusiji ne slažemo sa EU, ne možemo ni da nastavimo put prema članstvu u Uniji, ocenio je član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak i objasnio da Beograd od nedavnog samita u Briselu zato ništa i nije mogao da očekuje.

Srbija zaista nema čime da bude nezadovoljna, objasnio je on u FoNetovom serijalu Kvaka 23 i obrazložio da su posle 24. februara i ruske invazije na Ukrajinu sankcije postale uslov broj 1 sa kojim se jedino Srbija ni minimalno nije usaglaslila.

Kako je ukazao, vlast realno nikada i nije bila iskrena da zaista želi da Srbija uđe u članstvo EU, „jer da jeste, stvari bi se radile drugačije“.

Upitan da li je EU iskrena kada govori da je Zapadnom Balkanu mesto u članstvu Unije, on je odgovorio da to zavisi od države do države, ali je istakao da EU, pogotovo sada u uslovima rata u Ukrajini, jeste u interesu da region privuče prema sebi i da sve države koje to mogu postanu članice.

To jeste njihov interes iz prostog razloga što sada prelazimo na drugi nivo „takmičenja“, a to je geopolitika, objasnio je on, ali je upozorio da je EU na samitu sa liderima Zapadnog Balkana otvorila vakuum.

„To je velika greška koju će EU morati da ispravi, jer će, u suprotnom, posledice plaćati region, ali i sama Unija, jer ne možete ostaviti Zapadni Balkan na vetrometini i misliti da to neka treća strana neće iskoristiti“, naglasio je Međak.

Na pitanje da li to znači da Vladimir Putin može biti zadovoljan ishodom sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana, on je uzvratio da ruski predsednik može da bude prilično zadovoljan, jer je dobio poklon kojem se nije nadao.

Međak je u nastavku obrazložio da Srbija neće moći da uđe ni u najavljenu Evropsku političku zajednicu ako ne bude uvela sankcije Rusiji, zato što će se u toj zajednici, pre svega, razgovarati o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici država koje su saveznici sa EU.

S druge strane, on ne veruje ni u najave da će Srbija u periodu do kraja godine ubrzati proces evropskih integracija, ali je svestan da ih se vlast neće ni odreći sve „dok neko iz EU decidno ne bude rekao – vi ste završili“.

Međak ističe da ni Srbiji nije u interesu da ostane izolovana zapadno od „linije fronta“ i „nove gvozdene zavese“.

Kako je ilustrovao, „ta gvozdena zavesa se nekada prostirala od Baltika do Jadrana, a sada će se prostirati od Baltika do Crnog mora“.

„Srećom nesrećnih okolnosti, mi smo geografski zapadno od te gvozdene zavese, ali ne možemo da ostanemo na toj poziciji, a da laviramo levo i desno“, poručio je Međak.

Upitan da li je Srbija zakasnila sa uvođenjem sankcija Rusiji, on je odgovorio potvrdno i konstatovao da je šteta već napravljena.

Prema njegovom mišljenju, „sutra da uvedemo sankcije, biće problem da se opravdamo zašto nismo to ranije uradili i ta stigma će ostati“.

„Da li smo prešli tačku bez povratka? Mislim da još nismo, ali idemo ka njoj. Što se sukob u Ukrajini bude više bližio kraju, to je bliža tačka bez povratka“, ukazao je Međak.

Na direktno pitanje o tome kakvim će posledicama Srbija biti izložena ukoliko ne bude uvela sankcije Rusiji, on je uzvratio da će za početak ispasti iz procesa evropskih integracija i biti stavljena na klupu za rezervne igrače.

On je najavio i da će se Srbiji sada otvarati „gomila bočnih udara“, što po pitanju Kosova, što po pitanju finansija, jer možemo da ostanemo bez pretpristupnih fondova EU, što bi proizvelo i efekat lavine u međunarodnim finansijskim institucijama.

Obrazlažući uzroke problema u evropskim integracijama Srbije, Međak je precizirao da se stalno brkaju uzrok i posledica i naglasio da Srbija nije dalje otišla u procesu evropskih integracija zato što nije odradila svoj deo posla.

„Naša ocena u ispunjavanju političkih kriterijuma danas je 2,2 na skali od 1 do 5, a tolika je bila i 2015. godine. Znači, mi se od 2015. do 2021. nismo pomerili od dvojke, a potrebna nam je minimum neka četvorka da bi nas neko smatrao kredibilnom zemljom koja može da uđe u EU“, predočio je Međak.

Prema njegovim rečima, da smo odradili naš deo posla, onda bismo, kao Makedonci i Albanci, mogli da kažemo „da imamo tu moralnu prednost, ali je nemamo, već samo može da nam se izvuče dosije šta sve nismo uradili“.

„Kada smo počeli pregovore 2014. godine, naš najveći problem je bilo Kosovo. U međuvremenu su na lestvici problema iskočili vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, korupcija, a sada i Rusija. Znači, mi ne da ne skidamo tačke sa dnevnog reda u pregovorima, već ubacujemo nove“, konstatovao je Međak.

On podseća da je period od 2016. do 2020. godine bio idealan za sprovođenje unutrašnjih reformi koje bi Srbiju dovele blizu standarda EU, ali da tada ništa nije urađeno.

Srbija je nazadovala u svim parametrima ispunjavanja političkih kriterijuma, ukazao je Međak i naglasio da je Srbija, po kriterijumima Fridom Hausa, izgubila status slobodne zemlje i više se ne smatra demokratskom.

„Demokratija, vladavina prava i stabilnost institucija su osnovni uslovi za u članstvo, ali je vlast, zarad unutrašnjih razloga i učvršćivanja sopstvene pozicije, propustila da preduzume ključne reforme onda kada je moglo najviše da se uradi za evropske integracije“, smatra Međak.

On je primetio i da je Srbija jedina zemlja koja je verovatno dobila dodatni uslov za pristupanje, a to je da vodi računa šta priča o EU.

Kako je podsetio, u Zagrebačkoj deklaraciji iz marta 2020. godine jasno je rečeno da države moraju da povedu računa, vode konstruktivnu kampanju i objašnjavaju građanima zašto ulaze u EU.

To je, pre svega, namenjeno Srbiji, ocenio je Međak i pozvao se na analize po kojima mediji pod državnom kontrolom ili čak u državnom vlasništvu već deset godina vode antievropsku kampanju.

Vlast bi, prema njegovom mišljenju, za početak prvo trebalo da prestane da razvija proruski narativ, a onda i da afirmativno počne da priča zašto Srbija ulazi u EU.

„Postoji studija o lažnim vestima na Zapadnom Balkanu, koju je naručio Evropski parlament, u kojoj se jasno kaže da su sve lažne vesti u regionu, za razliku od ostatka Evrope, proizvod političkog sistema sa Zapadnog Balkana“, ukazao je Međak.

Znači, ne dolaze ovde nama Sputnjik i Russia Today da šire lažne vesti, protumačio je on, već su to lažne vesti domaćeg porekla.

„A zašto ti to radiš ako zaista iskreno hoćeš da vodiš svoju zemlju ka EU? Mogu samo da zaključim da ti zaista iskreno to ne želiš“, tumači Međak.

S obzirom na to da su u Srbiji sve stvari u rukama jednog čoveka, Međak je na pitanje da li on uopšte ima mandat da inokosno odlučuje o ključnim državnim temama odgovorio da je zemlja odavno izašla iz ustavnih kategorija.

Kako je ocenio, taj čovek nema mandat da odlučuje o bilo čemu od tih stvari, ali vlada u tehničkom mandatu može bez problema da uvede sankcije Rusiji.

Problem je to što i konstituisanje novog parlamenta tu koncentraciju moći u rukama predsednika potpuno van Ustava apsolutno neće promeniti, uveren je Međak, koji napominje da „nama te institucije de fakto i ne trebaju, jer one odluke i ne donose“.

„Odluke se donose na Andrićevom vencu, dok ovi ostali to posle samo sprovode“, rekao je on i konstatovao da „predsednik i trpi pritisak zato što je ostao sam i svi znaju da institucije ne služe ničemu„.

Uprkos tome, Međak veruje da proširenje EU mora da se desi, jer to nalaže logika života koja će pobediti pre ili kasnije, bez obzira na to što političari mogu da se protiv nje bore.

Proširenje EU treba zamisliti kao obrtna vrata, ali ne ona kroz koja uvek možete da uđete, jer se stalno vrte, uporedio je on i ocenio da je ispred nas sada blokirani deo tih vrata.

„Onaj ko bude stajao ispred dela koji je sada blokiran, onog momenta kada se okrene i otvori – taj će ući, dok će onaj ko zakasni, čekati novu rundu proširenja“, prognizira Međak.

Kako je rekao, propustićemo taj momenat ako i dalje budemo promišljali i lamentirali nad svojom teškom sudbinom.

Njegov je savet – „Ako živiš u cirkusu, nauči da žongliraš, nemoj da se žališ što živiš u cirkusu, jer ne možeš da promeniš mesto života“.

„Ako živiš u ovakvom svetu, onda se ponašaj u skladu sa tim, a nemoj da pričaš kako su stvari nefer i kako su svi protiv tebe“, zaključio je Međak.

(FoNet, foto: N1)