Skip to main content

Mediji: Uhapšen hrvatski ministar Horvat, na meti istražitelja nekoliko državnih funkcionera

Jugoslavija 19. feb 2022.
1 min čitanja

Ministar građevine, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat uhapšen je danas pošto je policija pretresla njegovu kuću u Međimurju, javili su hrvatski mediji pozivajući se na njegovog advokata.

Policija je jutros po nalogu Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pretresla Horvatovu kuću u Donjoj Dubravi u Međimurju, a potom ga odvela na ispitivanje u Zagreb.

Prema navodima medija, na meti istražitelja našlo se nekoliko državnih funkcionera, među kojima i potpredsednik Vlade Hrvatske iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

Horvat se, prema nezvaničnim informacijama, našao pod istragom zbog sumnjivog dodeljivanja državne pomoći i podsticaja iz vremena dok je vodio Ministarstvo privrede.

Televizija N1 na portalu navodi da bi pod istragom mogli da završe i potpredsednik Vlade iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić. Oni će, dodaje se, biti ispitani redovnim putem.

Istragom su obuhvaćeni i državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja Velimir Žunac i Horvatova pomoćnica kad je bio ministar privrede Ana Mandac, koja je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena za malverzacije s bivšom državnom sekretarkom Josipom Rimac.

Prema dosadašnjim informacijama iz medija, Horvata se povezuje sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja u vreme dok je vodio Ministarstvo privrede. Sporna je dodela novca iz programa razvoja preduzetništva na područjima naseljenim pripadnicma nacionalnih manjina. Novac se navodno dodeljivao bez kriterijuma.

Mediji nezvanično navode da je u vladi održan hitan sastanak i uskoro se očekuje obraćanje premijera Andreja Plenkovića.

Predstavnici opozicije su u prvim reakcijama na istragu protiv Horvata, koji je suočen i sa kritikama zbog spore obnove posle zemljotresa u Zagrebu i Baniji, istakli da je reč o jednoj u nizu istraga protiv ministara u vladi Andreja Plenkovića. Oni su podsetili na Plenkovićevu nedavnu izjavu da “opozicija može da stoji na trepavicama, ali on neće smeniti nijednog ministra”.

(Beta, foto: Freepik)