Skip to main content

Mediji u regionu loše izveštavaju o korupciji

Info 07. okt 2010.
2 min čitanja

Mediji u regionu ne bave se na pravi način istraživanjem problema korupcije, pokazao je monitoring medija koji je sprovela  Novosadska novinarska škola u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Višnja Baćanović, koja je rukovodila delom monitoringa, kazala je na skupu „Korupcija i preduzetništvo“ u Skupštini Vojvodine da je medijska praksa najviše ispolitizovana u Srbiji, gde se korupcija svodi na politički problem, na aktivnosti političkih subjekata i vlasti.

Dodala je da je u svim posmatranim zemljama u medijima malo zastupljen poziv građanima da se uključe u borbu protiv korupcije, odnosno građanima se ne pruža prilika da iznesu svoje mišljenje i svoja iskustva.

„Mediji ne rade dovoljno na podizanju svesti, niti na informisanju građana o suštini problema, tačnije o uzrocima i o posledicama korupcije“, kazala je Baćanovićeva.

Prema njenim rečima, mediji uglavnom zanemaruju problem korupcije u obrazovanju i u zdravstvu, a u oči upada i podatak da nema slučajeva „ekskluzivnosti“, odnosno nema slučajeva da je o nekoj korupcionaškoj aferi pisao samo jedan medij.

„Iz ovoga može da se zaključi da mediji nisu nezavisni i da se o korupciji piše jedino kada je to ‘očekivano’ i ‘neizbežno’, ali ne i onda kada se zaista želi obelodaniti određena nepravilnost ili korupcijska afera“, navela je Baćanovićeva.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović rekao je da ne može biti stvarne borbe protiv korupcije dogod se ne donese zakon o „duvačima u pištaljku“, odnosno zakonski propis kojim bi se omogućila zaštita građana koji prijave slučajeve korupcije.

On je ocenio da je to važan preduslov i kako bi i mediji mogli da se ozbiljnije pozabave problemom korupcije. Prema njegovim rečima, sledeći preduslov za to je bolje profesionalno i sindikalno organizovanje novinara i medija i veća solidarnost unutar novinarske profesije.

Gavrilović je ocenio da se politička elita u Srbiji „složila da ne poštuje Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije“, u delu koji se tiče gomilanja funkcija i sukoba interesa, što dodatno otežava borbu protiv korupcije.

Partner u firmi Ist sajd fajnanšl advajzari (East Side Financial Advisory) Dragan Bosiljkić ocenio je da kada mediji pišu o korupciji u Sbriji, to samo znači da je u toku određeni politički obračun.

Bosiljkić je ocenio da su u naročito teškom polozaju lokalni mediji, koji su u 95 odsto slučajeva žrtve političke manipulacije, i u kojima je „autocenzura dovedena do savršenstva“.

Prema njegovim rečima, lokalni vlastodršci koriste budžetska sredstva za disciplinovanje medija, tako što iz budžeta daju medijima novac, a zauzvrat očekuju da mediji budu poslušni.

Okrugli sto organizovali su Novosadska novinarska škoola i nevladina organizacija Inicijative, uz podršku Direktorata za pridruženje Evropske komisije.

(Autonomija)