Skip to main content

Mediji: Gazprom pravi privatnu vojsku po uzoru na Vagner grupu

Planeta 08. феб 2023.
< 1 min čitanja

Jedna velika ruska kompanija navodno pravi svoju privatnu vojsku ugledajući se na „primer“ koji je postavila Vagner grupa u Ukrajini.

Kako navodi Njuzvik, obaveštajni direktorat ukrajinskog ministarstva odbrane je saopštilo da Gazprom, državna monopolistička energetska kompanija u Rusiji, radi na razvoju privatne vojne kompanije.

Kako se dodaje, ruski premijer Mihail Mišustin je 4. februara potpisao nalog za pravljenje ovakve kompanije.

U saopštenju, direktorat tvrdi da su planovi Gazproma inspirisani „primerom“ koji je postavila Vagner grupa, privatna vojna kompanija koju je osnovao Jevgenij Prigožin, ruski oligarh poznat po bliskim vezama sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako navodi francuski Independant, Ukrajina ovo vidi kao „trku u naoružanju“ koja se nastavlja „među glavnim političkim igračima u Rusiji koji aktivno stvaraju privatne armije po ugledu na Vagner grupu Jevgenija Prigožina“.

Kako prenosi Barenc obzerver, u nalogu koji je potpisao, Mišustin ukazuje na Zakon o objektima u naftnom i energetskom kompleksu koji entitetim kao što je Gazprom „daje pravo na osnivanje privatne bezbednosne organizacije“, što je ista odrednica koja se koristi za Vagner grupu.

U zakonu se navodi i da ovi entiteti ne mogu da imaju manje od 50 odsto udela u rezultirajućoj privatnoj vojnoj kompaniji.

Vagner grupa se smatra jednom od, a možda i najistaknutijom, privatnom vojnom kompanijom u Rusiji.

Grupa u velikom obimu učestvuje u sada već gotovo godinu dana dugom ratu u Ukrajini.

Takođe, Vagner grupa je stekla zloglasnu reputaciju zbog svojih operacija na bojnom polju i optužena je za kršenje ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj republici, Sudanu i Mozambiku, između ostalog i za mučenje i vansudska pogubljenja.

Ukrajinska vlada je zvanično proglasila Vagner za međunarodnu zločinačku organizaciju i u ponedeljak je pozvala druge vlade širom sveta da učine isto.

(Danas, Foto: Flickr)