Skip to main content

Marton: Crkva dobija novac iz budžeta, a deca u Srbiji se leče SMS-om

Vojvodina 18. sep 2023.
< 1 min čitanja

Građane Srbije izgradnja Hrama Svetog Save do sada je koštala više od 72 miliona evra

Portparol Lige sociajldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton oštro je danas kritikovao odluku Vlade Srbije da za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu izdvoji još dva miliona evra iz budžetske rezerve.

„A deca neka se leče SMS porukama“, napisao je Marton na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

Vlada Srbije je ovaj put iz budžetske rezerve SPC-u dodelila ukupno 4,5 miliona evra za različite namene.

Poslednju dotaciju iz budžetske rezerve SPC je dobila u junu ove godine – 472 miliona dinara za gradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

Proteklih godina Vlada Srbije stalno je iz budžetske rezerve prebacivala po nekoliko miliona evra SPC-u pa je tako prošle godine na taj način dato 5,1 milion evra.

Koliko je do sada dato za izgradnju Hrama Svetog Save nije potpuno poznato, a mediji su prateći odluke iz Službenog glasnika od 2017. godine do kraja 2022. godine izračunali da je samo u tom periodu izdvojeno 68 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u avgustu 2020. godine izjavio da je država u prethodne tri godine uložila 43 miliona evra u izgradnju Hrama Svetog Save i najavio da će pre kraja oktobra te godine biti završeni radovi u Hramu.

Ali, to se nije desilo, pa su donacije SPC-u dodeljene i 2021. i 2022. godine, kao i sada u 2023. godini, tako da je sa poslednjim transferom, građane Srbije gradnja ovog verskog objekta koštala više od 72 miliona evra.

Podsetimo, pored toga, građani za Hram povremeno plaćaju i preko doplatne markice Pošte Srbije.

(Autonomija)