Skip to main content

Marfi: SAD neće dozvoliti da BiH uđe u novi sukob

Jugoslavija 15. мај 2024.
< 1 min čitanja

"EUFOR ima kapacitete da brani Dejtonski mirovini sporazum i obezbedi bezbedno okruženje"

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavio je danas da SAD neće stojati po strani i dozvoliti da BiH uđe u neki novi sukob.

„Podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, to je naš interes i naša namera je da ga branimo. Nećemo stajati po strani“, kazao je Marfi za N1 televiziju.

Na pitanje da li će li BiH biti novih sukoba i hoće li se BiH raspasti, on je naveo da razume zašto su ljudi zabrinuti u vezi sa političkom klimom u BiH.

„Oni čuju od političara, posebno (predsednika RS Milorada) Dodika i zvaničnika iz Republike Srpske užasnu retoriku, pretnje secesijom. Retorika koja je zaista zadrta, komentari da se ’ne želi disati isti vazduh kao Bošnjaci’, to mora zabrinuti svakoga, zabrinuti međunarodnu zajednicu„, kazao je Marfi.

Prema njegovim rečima, to je užasno neodgovorno i destablizujuće.

„Jasno kažemo da, kada se ugroze ti interesi od strane aktera koji dolaze sa terena lokalnih i stranih vlada, SAD je spremna da reaguje, i vi ste to mogli da vidite u našim rekacijama“, kazao je Marfi.

On je najavio da će SAD nastaviti da koriste sankcije prema političarima koje smatraju odgovornim za ugrožavanje BiH.

„To ostaje naša politika – da se nećemo suzdržavati kada je reč o Dodiku i bilo kojem političaru koji gura zemlju ka sukobu. To nije u interesu SAD i nećemo dozvoliti da se to desi“, naglasio je Marfi.

Dodao je da će SAD nastaviti da podržavaju čvrsto prisustvo EUFOR-a, koji ima, kako je kazao, kapacitete da brani Dejtonski mirovini sporazum i obezbedi bezbedno okruženje.

„Nećemo omogućiti da se stvori bezbednosni vakuum u BiH. NATO to neće dozvoliti, SAD to neće dozvoliti“, kazao je Marfi.

(Beta/foto: Pixabay)