Skip to main content

Mamula All Inclusive u Areni od 4. decembra

Kultura 29. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Film ponajprije može poslužiti kao opomena"

Nakon premijere na Sarajevo Film Festivalu i Nagrade publike na festivalu Slobodna Zona, Mamula All Inclusive, film Aleksandra Reljića o transformaciji nekadašnjeg koncentracionog logora u hotelski rizort, igraće u novosadskoj Areni od 4. do 10. decembra.

Dokumentarni film, u produkciji novosadskog Greenfield-a i koprodukciji sa Al Jazeerom Balkans, prati borbu nekadašnjeg logoraša Iva Markovića, protiv zaborava na stradanje ljudskih žrtava u logoru Mamula, koji je tokom Drugog svetskog rata bio pod upravom italijanskih fašista.

U „Mamuli All Inclusive“ postoji jedan sloj koji je možda i najzanimljiviji. To je pitanje kako na turistifikaciju otočića i navezane političke skandale reagiraju veterani i njihove obitelji. Možda biste očekivali tipičnu reakciju: „jesmo li se mi za to borili?“, „Gdje si bio 1942?“. Začudo, stvari su složenije. Jurica Pavičić, Jutarnji List (Hrvatska)

Crnogorske vlasti su 2015. donele odluku da tvrđavu Mamula i ostrvo Lastavicu, na ulazu u Bokokotorski zaliv, daju u koncesiju na 49 godina egipatskom tajkunu, da na tom mestu napravi hotel.

Autorska ekipa filma Mamula All Inclusive sedam godina je pratila proces transformacije ostrva, kao i transformaciju javnog mnjenja, u odnosu na projekat.

Da otpora pak nema bez samosvijesti i samopoštovanja, suvišno je napominjati, zbog čega Reljićev film ponajprije može poslužiti kao opomena, zahvaljujući sretnim okolnostima da ga je toliko dugo snimao i uspio uhvatiti proces kojim su kapital i politika razbili otpor među ljudima. Dragan Markovina, Oslobođenje (Bosna i Hercegovina)

(Autonomija)