Skip to main content

Makron: Založićemo se u UN za formiranje zaštićene zone u Kabulu

Planeta 29. авг 2021.
2 min čitanja

Francuska i Velika Britanija u UN će se založiti za formiranje zaštićene zone u Kabulu kako bi se sprovodile humanitarne operacije, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za list „Žurnal di dimanš“.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN u ponedeljak će održati sastanak o Avganistanu, a Pariz i London rade na nacrtu rezolucije o formiranju, pod kontrolom UN, bezbedne zone u Kabulu kako bi se omogućio nastavak humanitarnih operacija, rekao je Makron.

„To je veoma važno. Pružilo bi okvir za UN da deluju u hitnim slučajevima i da međunarodna zajednica zadrži pritisak na talibane“, dodaje Makron.

Operacije evakuacije Avganistanaca koji beže od talibana privode se kraju na aerodromu u Kabulu pošto će se 31. avgusta američke snage u potpunosti povući iz Avganistana.

Francuska je u petak uveče završila svoju misiju evakuacije, a Velika Britanija u subotu uveče.

Makron je u subotu rekao da su započeti razgovori sa talibanima o zaštiti i evakuaciji Avganistanaca posle 31. avgusta.

Pariz računa na pomoć Katara, koji ima dobre odnose sa talibanima, kako bi bile nastavljene operacije vazdušnog prevoza onih koji žele da napuste Avganistan.

Makron je rekao da se razmišlja o ciljanim evakuacijama koje ne bile preko vojnog aerodroma, već preko civilnog aerodroma ili uz pomoć susednih zemalja.

Ambasada SAD u Kabulu pozvala svoje državljane da napuste područje oko aerodroma

Američke vlasti upozorile su na „specifičnu i verodostojnu“ pretnju u blizini aerodoma u Kabulu i pozvale svoje državljane da napuste to područje posle nedavnog napada u kojem je poginulo više od 100 osoba.

„Zbog specifične i verodostojne pretnje, svi američki državljani u blizini kabulskog aerodroma bi trebalo da napuste to područje što pre“, saopštila je ambasada SAD u Kabulu.

Pretnja se odnosi na južni i severozapadni deo aerodroma, kao i na područje u blizini benzinske pumpe kod aerodroma, dodala je ambasada.

Niz pretnji bombom poremetile su poslednjih dana operaciju evakuacije Amerikanaca na aerodomu u Kabulu. Amerikanci su bili primorani na saradnju sa talibanima koji su polovinom avgusta preuzeli vlast u Avganistanu.

Američki predsednik Džozef Bajden u subotu je upozorio da je moguć još jedan teroristički napad na aerodromu u roku od 24 do 36 sati i da je situacija na tom području izuzetno opasna.

U napadu džihadista Islamske države na aerodrom u Kabulu u četvrtak je poginulo više od 100 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.

(Beta, AFP)