Skip to main content

Makron: Evropa mora da smanji zavisnost od SAD

Planeta 09. апр 2023.
2 min čitanja

Ponovio je svoju teoriju o "strateškoj autonomiji"

Evropa mora da smanji zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država i da izbegne da bude uvučena u sukob Kine i Amerike oko Tajvana, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu u svom avionu na povratku iz trodnevne posete Kini.

U razgovoru sa novinarom portala Politiko i dvojicom francuskih novinara, Makron je ponovio svoju teoriju o „strateškoj autonomiji“, koja podrazumeva da Evropa, koju verovatno vodi Francuska, postane „treća supersila“.

Evropa se suočava sa velikim rizikom zbog toga što je „ušla u krize koje nisu naše, a to je sprečava da izgradi svoju stratešku autonomiju“, kazao je Makron.

Kineski predsednik Si Đinping podržao je Makronov koncept strateške autonomije i kineski zvaničnici se na njega stalno pozivaju u svojim odnosima sa evropskim zemljama.

Bio bi paradoks da savladani panikom poverujemo da smo samo američki sledbenici i pitanje na koje Evropljani treba da odgovore je da li je u našem interesu da ubrzamo krizu na Tajvanu, a moj odgovor je ne, rekao je Makron.

Najgore bi bilo, upozorio je, da mi Evropljani pomislimo da moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se ugledamo na agendu SAD i kinesku preteranu reakciju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajden je pre dva dana u Pekingu rekla da je za Evropu neprihvatljiva pretnja silom da bi se promenio status kvo Tajvana, na šta joj je Si odgovorio da su u zabludi svi koji misle da mogu da utiču na stav Kine po tom pitanju.

Makron se u tome slaže sa predsednikom Kine.

Evropljani ne mogu da reše krizu u Ukrajini. Kako bismo mi verodostojno mogli reći Tajvanu da ćemo biti tamo za njih ako urade nešto pogrešno. To ćete uraditi samo ako želite da dodatno povećate tenzije“, kazao je Makron.

Na zajedničkom sastanku sa Sijem, Makron i Fon der Lajen su imali slične stavove o Tajvanu, ali je francuski predsednik nakon toga razgovarao više od četiri sata sa kineskim liderom, samo u prisustvu prevodilaca, posle čega su njegove izjave o Tajvanu bile daleko blaže od onih koje je u razgovoru sa novinarima iznela predsednica EK.

Makron je u intervjuu naveo i da je Evropa povećala zavisnost od SAD u pogledu oružja i energije i da se mora fokusirati na jačanje sopstevene odbrambene industrije, a sugerisao je i da bi Evropa trebalo da smanji zavisnost od „ekstrateritorijalnosti američkog dolara“, što je ključni politički cilj Moskve i Pekinga.

Ako se tenzije između dve supersile povećaju, nećemo imati ni vremena, ni resursa da finansiramo našu stratešku autonomiju i postaćemo vazali, upozorio je Makron.

(FoNet, foto: Pixabay)