Skip to main content

“Mađarski nacionalni savet samo je paravan SVM-a”

Info 29. dec 2016.
2 min čitanja

Mađarski nacionalni savet (MNS) je centralizovana institucija, služi samo kao paravan i sprovodi odluke donete u jednoj partiji, Savezu vojvođanskih Mađara – smatraju opozicioni članovi tog Saveta.

Članovi MNS iz opozicionih redova Ištvan Bačkulin, Katinka Beretka, Livia Jo-Horti, Erne Nemet, Zolčtan Šifliš, Ištvan Tari, Žolt Varkonji i Ferenc Žoldoš formulisali su juče na konferenciji za novinare zajedničke stavove u vezi sa funkcionisanjem MNS u protekle dve godine.

Kako prenosi Vajdašag ma, Livia Jo-Horti izjavila da je MNS izgubio ugled i vodeću ulogu koju je imao među nacionalnim zajednicama.

Jo-Horti je podsetila na odluku Ustavnog suda kojom je ukinuta mogućnost da nacionalni saveti odlučuju o direktorima i članovima upravnih odbora i ostavila je samo mogućnost davanja mišljenja.

Ona je kritikovala MNS zato što nije reagovao na otpuštanje bibliotekara u Somboru, na to da Pravni fakultet u Novom Sadu i dalje ne dozvoljava prijemni ispit na jezicima manjina, kao ni na promene u rukovodstvu Narodnog pozorišta u Subotici.

Dodala je da je MNS u poslednje vreme funkcionisao kao ispostava SVM-a i da je “postao sredstvo mađarsko-mađarskih obračuna i to otpuštanja novinara i političkog obračuna sa direktorima škola”.

Ferenc Žoldoš naveo je da je ranije u Nacionalnom savetu dominirala stručna politika i da je MNS u tadašnjem političkom okruženju uspevao da održi svoju relativnu autonomiju, pa je zato mogao da integriše ljude različitih političkih ubeđenja.

“U prethodnom sastavu su odluke pripremali odbori, dok u novom sazivu izvršno telo MNS-a koje bi po zakonu moglo da donosi odluke u izuzetnim slučajevima to zapravo čini u 90% slučajeva”, istakao je Žoldoš.

On je kritikovao i način rada odbora, napomenuvši da se više od dve trećine tih sastanaka odvija elektronski, što, kako je ocenio, isključuje i mogućnost stručnosti.

Na pitanje “Vajdašag ma”, kako je moguće da se budžet MNS stalno povećava, a da on govori o “stagnaciji i padu”, Žoldoš je odgovorio da strateško partnerstvo mađarske vlade i MNS i dalje rezultira ozbiljnom pomoći, ali se sve češće radi o velikim projektima, pa samim tim sume za civilne organizacije i manje razvojne projekte postaju sve manj.

“I o tim ogromnim projektima se odlučuje na jednom jedinom mestu, pa ni tu ne vidim demokratsku povratnu spregu”, kazao je Žoldoš.

(Autonomija)