Skip to main content

Lutovac: Vladajuća većina priziva građansku neposlušnost

Info 22. jul 2023.
< 1 min čitanja

„Anketni odbor je trebalo da dobije odgovore na pitanja od društvenog značaja, a krivični postupak je trebalo da utvrdi ličnu odgovornost za ubice“

„Aleksandar Vučić je preko Vladimira Orlića saopštenjem poništio odluku Skupštine. To je nasilje. A građani na protestima zahtevaju da se prestane sa svim vrstama nasilja uključujući i institucionalno nasilje“, kaže za Danas Zoran Lutovac, poslanik i lider Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima, Anketni odbor je trebalo da utvrdi šta se to skriva od javnosti, o načinu i mestima gde je sistem zakazao, da dođe do dokumenata skrivenih od očiju javnosti.

Anketni odbor je upravo trebalo da dobije odgovore na pitanja od društvenog značaja, a krivični postupak je trebalo da utvrdi ličnu odgovornost za ubice“, ističe Lutovac.

Dodaje da je vladajuća većina pristala na osnivanje Anketnog odbora pod pritiskom građana koji protestuju protiv nasilja širom Srbije, a sada manipuliše i skriva se iza bola roditelja kako bi onemogućila da to skupštinsko telo zaista ispuni svoj zadatak.

„To će samo pojačati odlučnost građana da istraju u opravdanim zahtevima. Odbijanjem da ispune opravdane zahteve institucionalnim putem vladajuća većina priziva građansku neposlušnost“, zakjučuje Lutovac.

(Danas, Foto: Beta)