Skip to main content

Lunić: Uvođenje obaveznog vojnog roka bi dodatno povećalo odlazak mladih iz Srbije

Info 20. feb 2021.
2 min čitanja

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić izjavio je da bi uvođenje obaveznog služenja vojnog roka dodatno povećalo iseljavanje mladih iz Srbije i dodao da vojna obuka treba da bude na dobrovoljnoj osnovi.

„Mi moramo imati jednu vrstu vojne obuke, ali na dobrovoljnoj osnovi i putem stimulacije, a ne putem kaznene, represivne politike. Stimulacija može biti kroz zdravstveno i penzijsko osiguranje, kroz stimulaciju poslodavaca, ili da prilikom zapošljavanja svi koji žele da se zaposle u ministarstvima odbrane ili unutrašnjih poslova, mogu imati prednost, ukoliko su dobrovoljno odslužili vojni rok“, rekao je Lunić.

Dodao je da bi uvođenje obaveznog vojnog roka moralo da bude praćeno i kaznenom, restriktivnom politikom, što bi podrazumevalo represiju prema mladima.

„Drugim rečima, onaj ko ne želi da služi – on je dezerter. Ali, zagovornici vojnog roka ne spominju tu kaznenu politiku“, kazao je Lunić za televiziju Njuzmaks Adria.

On je naveo da je, prema istraživanjima OEBS-a, 650.000 stanovnika – od čega najviše mladih do 24 godine – od 2000. godine do danas napustilo Srbiju.

„Više od 70 odsto mladih želi da napusti Srbiju, prema istraživanju fondacije Fridrih Ebert. Prema istraživanju Ministarstva prosvete, 66 odsto studenata želi da napusti Srbiju. To su alarmantni podaci. Treba pogledati istini u oči. Prekinuti sa zabludama o teritorijalnoj veličini. Moramo da mislimo kako da opstanemo kao nacija“, rekao je Lunić.

Prema njegovim rečima, u Vojsci Srbije sada postoje problemi sa popunom sa vojnicima ali i sa odlivom aktivnog vojnog sastava.

„Zato vlast mora da postavi ključno pitanje: zbog čega Vojska Srbije (VS) sada nije poželjan poslodavac? Zbog čega aktivni oficiri napuštaju VS i zbog čega mladima nije atraktivno služenje vojnog roka. To spada u društveni problem“, rekao je Lunić.

Dodao je da bi voleo da ministar odbrane javnosti pokaže studiju koja odgovara na pitanje zašto je potrebno vratiti redovno služenje vojske, a ne da im argument bude to što je, na primer, unuk vojvode Putnika za to da se obavezno služi vojni rok.

Nikola Lunić je kazao da, pored toga što bi se dodatno povećao odlazak mladih u inostranstvo, uvođenje obaveznog služenja vojnog roka bi bilo u suprotnosti i sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije.

„Pored evrointegracija, nama je jačanje regionalnog poverenja i regionalnih dobrosusedskih odnosa prioritet spoljne politike. Paradoksalno je da u nedavno usvojenim strateškim dokumentima – strategiji nacionalne bezbednosti i strategiji odbrane – nema nikakvih indikatora ugrožene bezbednosti, koji bi iziskivali povećanje operativne sposobnosti“, naveo je Lunić.

Prema njegovim rečima, ne mogu majori postati generali za vreme jedne partije na vlasti, i to ne samo sada, već i pre aktuelnog režima.

„Moramo najbolje promovisati da budu generali, a ne poltronstvo, politikanstvo ili ko je najbliži vlasti. Mladima bih savetovao da dolaze u vojsku, ali sa ovakvim profesionalnim kadrom, gde odlaze najbolji, upitno je šta će naučiti tamo“, ocenio je Lunić.

(Autonomija/Beta)