Skip to main content

LSV: Vratiti uredbu kojom se definišu cene nafte i gasa

Info 20. okt 2021.
2 min čitanja

Član Saveta za budžet i finansije Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Mlađen Malešević izjavio je da bi trebalo vratiti uredbu koja definiše način utvrđivanja najviših prodajnih cena nafte i gasa i ocenio da su sadašnje visoke cene posledica štetnog Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom iz 2008. godine.

Malešević je u saopštenju za javnost podsetio je da je LSV bila protiv Energetskog sporazuma, da su organizovali proteste i da su tadašnjem ruskom ambasadoru Aleksandru Konuzinu uputili pismo u kojem su ga upozorili da “kupuje otetu i ukradenu robu građana Vojvodine i da će morati da je vrati kad-tad”.

“Upravo je ta ukradena roba, nafta i gas, sada državi mogla da služi za to da ublaži i uspori ovaj rast cena nafte. S obzirom na to da smo sad tu gde jesmo, predlažemo da se vrati uredba o načinu utvrđivanja najviših prodajnih cena koja je važila do 2009. godine, a koju smo ukinuli na zahtev ruske strane i koja im je omogućila tržišnu cenu”, naveo je Malešević.

On je upitao šta su građani Srbije i Vojvodine dobili zauzvrat za ukradenu ili poklonjenu Naftnu industriju Srbije.

“To dođe kao da smo spalili sve što smo imali, uvezli te derivate i dobili tu tržišnu cenu. Ali, ako smo prihvatili tržišnu cenu, hajde onda da platimo tržišnu cenu. Mi sad imamo cene nafte i naftnih derivata na pumpama na istom ili većem nivou kad je nafta 80 dolara, u odnosu na ono kad je bila 150 dolara. Kako je to moguće? To je moguće kad imate multinacionalnu kompaniju strane države koja gleda svoje interese i štiti ih i upravlja cenovnom politikom”, kazao je Malešević.

Prema njegovim rečima, država treba da bude korektivni faktor, da utvrdi jasna i nedvosmislena pravila za sve učesnike na tržištu koja se poštuju.

Podsetio je i da je kupoprodajna cena NIS-a bila 400 miliona evra.

“Skoro smo dali jednog Kristijana Ronalda za rudu Vojvodine i građana Srbije, nafta i gas, jer su data sva ležišta rezerve ispod zemlje. Nigde u svetu ne možete da kupite što je ispod zemlje, možete da kupite što je na zemlji, a ispod zemlje se daje samo u koncesiju. Mi imamo sad situaciju da smo 10 godina upozoravali na prekomernu eksploataciju tih ležišta u Vojvodini, a Pokrajinska vlada je prošle nedelje od predsednika države saznala za to. Prekomerna eksploatacija se dešavala zbog privilegovane rudne rente gde su imali motiv da uzmu gotov novac iz zemlje i upumpaju u svoj sistem”, naveo je Malešević.

(Autonomija)