Skip to main content

LSV-Vojvođani: Radnici u Srbiji više rade nego u EU, a znatno manje plaćeni

Info 18. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Da se donese strategija kako bi se obezbedile veće plate i pristojan životni standard svih radnika, bolji uslovi rada, manje radnih sati tokom nedelje i sigurniji posao”

Potpredsednica Lige socijaldemokrata (LSV)-Vojvođani Bojana Begović izjavila je danas da radnici u Srbiji rade sedmično 6,4 sati više od proseka Evropske unije ali su znatno manje plaćeni i ocenila da radnici postaju “robovi”.

“Osim toga što radnici u Srbiji rade više, oni se suočavaju sa velikim brojem problema, pre svega sa malim platama, nesigurnim poslom, ali nažalost neretko i veoma lošim uslovima na radu, poput vijetnamskih radnika (na gradilištu kineske fabrike guma) Linglong (u Zrenjaninu)”, navela je Bojana Begović u saopštenju za javnost.

Ocenila je da “nije normalno” da radnici ne mogu da žive dostojanstveno od osam sati rada, već ako žele “iole pristojan život” moraju da rade prekovremeno ili da rade dva ili tri posla.

“Zahtevamo od predstavnika vlasti da se uradi analiza u kakvim uslovima radnici u Srbiji rade, koliko im traje radna nedelja i koliko su plaćeni. Nakon toga da se donese strategija kako bi se obezbedile veće plate i pristojan životni standard svih radnika, bolji uslovi rada, manje radnih sati tokom nedelje i sigurniji posao”, navela je Bojana Begović.

(Autonomija, Foto: Pixabay)