Skip to main content

LSV: Vojvođani ne zaboravljaju jezičke patrole koje je predlagao Milenko Jovanov

Info 06. feb 2023.
< 1 min čitanja

“Mi smo sve što Jovanov nije”

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da šefu poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenku Jovanovu Vojvođani nikada neće zaboraviti ideju o uvođenju “jezičkih patrola” u toj pokrajini i odbacila njegove kritike da LSV pokušava od Vojvođana da napravi naciju.

“Političar koji je zagovarao formiranje jezičkih patrola u Vojvodini, koje bi išle od kuće do kuće i u njima proveravale znanje srpskog jezika, nema nikakav kredibilitet i zaslužuje samo prezir i osudu”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Jovanov je 2014. godine, tada u svojstvu predsednika Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije, rekao da će ta stranka formirati “jezičke patrole” kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

Milenko Jovanov je u aktuelnoj raspravi u Skupštini Srbije optužio LSV da pokušava od Vojvođana da napravi naciju.

“Vojvođanska nacija niti je postojala, niti će, bogu hvala, postojati”, rekao je Jovanov.

LSV je u saopštenju navela da su oni “sve što Jovanov nije”.

“LSV je dosledna, demokratska, građanska, antifašistička i evropska stranka. A Milenko Jovanov je politički konvertit, koji menja političke opcije i kojem je veoma teško bilo šta poverovati”, poručila je funkcionerka LSV Sandra Trifunović Stojanović.

(Autonomija)