Skip to main content

LSV-Vojvođani: Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju pokrajine

Vojvodina 27. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Napadi na vojvođanske simbole samo su jedan od primera ubijanja vojvođanske autonomije"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani podsetila je da su na današnji dan pre 20 godina usvojeni grb i zastava Vojvodine i navela da su pokrajinski simboli od početka “na udaru” onih koji negiraju autonomiju Vojvodine.

“Vojvođanski simboli oslikavaju njen istorijski identitet i tradiciju. Na žalost, dok u demokratskom svetu i porodice imaju svoje simbole, dotle se i danas grb i zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine negiraju. Zastave bilo kog šahovskog ili atletskog kluba su dobrodošle, ali simboli Vojvodine su od početka na udaru”, navela je LSV-Vojvođani u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je pitanje vojvođanskih simbola regulisano članom 183. Ustava Srbije, članom 4. Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i članom 9. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

“Uprkos tome, vojvođanski grb i zastava se često ne nalaze na institucijama i u javnim prostorima lokalnih samouprava u Vojvodini. Inspekcijski nadzor poštovanja pomenutih propisa je slab i nije zabeležen slučaj kažnjavanja osobe odgovorne za neisticanje vojvođanskih simbola”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je napad na simbole Vojvodine zapravo napad na ustavni i zakonski poredak Srbije.

“Vojvodina, kao istorijska celina, sa svojom tradicijom i načinom života, ispada iz kalupa jednoobraznosti koji dominira Srbijom, pa je i nju potrebno učiniti manje drugačijom i posebnom. A napadi na vojvođanske simbole samo su jedan od primera ubijanja vojvođanske autonomije”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da centralizacija “guši” Vojvodinu, njene gradove, opštine i sela, pa je ta pokrajina od jednog od najbogatijih delova Jugoslavije pala ispod proseka Srbije.

“Centralna vlast u Beogradu Vojvođanima već godinama vraća samo mrvice od onog što uplate u budžet Srbije. U budžet Srbije uplatimo do pet dinara, a vrati nam se samo jedan dinar”, piše u saopštenju.

(Autonomija)