Skip to main content

LSV: Srbiji trebaju specijalizovani sudovi za radno pravo, jaki sindikati i iskorenjivanje robovskog rada

Info 21. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Kosovski problem postaje alibi za sva druga pitanja. Institucije ćute o lošim ekonomskim pokazateljima”

Liga socijaldemokrata Vojvodini (LSV) založila se danas za formiranje specijalzovanih sudova za radno pravo, za jačanje sindikata i za iskorenjivanje “robovskog rada”.

“Položaj radnika u našoj državi je izuzetno loš. Zarade su čak pet ili šest puta niže nego u zemljama Evropske unije. Srbija je četvrta najsiromašnija država Evrope. Naš bruto domaći proizvod po glavi stanovnika dostiže svega 25 odsto proseka Evropske unije”, navela je u saopštenju za javnost potpredsednica LSV Aleksandra Marković Maleš.

Prema njenim rečima, u nekim kompanija je prisutan “robovski rad”, daleko duži od osmočasovnog, a sve su češće vesti o smrti i povredama radnika.

Srbija mora temeljno menjati svoj odnos prema problemima radnika. Radno zakonodavstvo u Srbiji, od devedesetih godina pa do danas, sve manje štiti interese radnika. Sindikati nisu na visini zadatka i često su samo mrtvo slovo na papiru. Zakoni koji se odnose na radnike, donose se uglavnom oktroisano. Radnici, ili njihovi predstavnici, veoma retko učestvuju u njihovom pisanju”, ocenila je ona.

Aleksandra Marković Maleš je kazala da pravo na štrajk “ne sme biti bauk”, nego ustavno i zakonsko pravo zaposlenih.

“Niko ne sme da se plaši da će izgubiti posao ili deo primanja ako izrazi protest ili pita za neko svoje pravo. Srbiji su potrebni i specijalizovani sudovi za radno pravo, koji bi u kratkom roku rešavali sporove, a ne kao sada, da se presude čekaju i godinama”, ocenila je ona.

Podsetila je da u Srbiji čak 27,4 odsto građana živi u apsolutnom siromaštvu ili riziku od siromaštva.

“Vlast se ne bavi rešavanjem problema radnika. Kosovski problem postaje alibi za sva druga pitanja. Institucije ćute o lošim ekonomskim pokazateljima”, kazala je Aleksandra Marković Maleš.

Prema njenim rečima, jedan od najvećih “benefita” ulaska Srbije u Evropsku uniju svakako je popravljanje stanja u domaćem radno-pravnom sistemu i položaja radnika generalno.

(Autonomija)