Skip to main content

LSV: Srbija ima četiri puta niži BDP po glavi stanovnika od EU, a vodi trku u naoružanju

Info 10. jan 2023.
< 1 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je danas vlasti u Srbiji da umesto “trke u naoružavanju” započnu trku u povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika.

Provladini mediji u Srbiji juče su preneli analizu jednog američkog specijalizovanog sajta za vojna pitanja da je Vojska Srbije 58. vojna sila u svetu, a prva u regionu.

“Taj podatak teško da može da utiče na kvalitet života građana Srbije, ali analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja kaže da je godišnji BDP po glavi stanovnika za 1.000 dolara niži od crnogorskog, za 3.000 dolara od bugarskog, a za 6.000 dolara od rumunskog – to svakako može”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da podaci MMF-a govore da građani Hrvatske imaju gotovo dvostruko veći BDP po glavi stanovnika od građana Srbije, Mađari 2,3 puta, Slovenci 3,3 puta veći, Italijani 3,6 puta veći, Austrijanci gotovo šest puta veći, a stanovnici Irske čak 11,5 puta veći.

U proseku,Srbija ima četiri puta niži BDP od Evropske unije – 9.000 dolara u odnosu na 37.000 dolara”, precizirao je Marton i optužio provladine medije u Srbiji da veoma retko pominju ove brojeve, kako bi “prikrili lošu ekonomski poziciju naše zemlje”.

Prema njegovim rečima, umesto nepotrebnog i nimalo korisnog naoružavanja raketama i tenkovima, Srbiji je potrebna jasna proevropska politika koja će je uvesti u porodicu evropskih nacija i omogućiti njen brži ekonomski rast.

(Autonomija, Foto: LSV)