Skip to main content

LSV: Patrijarh je morao da pita Čuružane šta misle o odlikovanju Viktora Orbana

Info 06. sep 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo je zatražila od Vlade Republike Srbije da uputi oštar protest Mađarskoj zbog postavljanja biste u mađarskom Parlamentu admiralu Miklošu Hortiju, lideru fašističke Mađarske i jednom od najodanijih Hitlerovih saveznika.

“Nažalost, umesto da se osudi politika rehabilitacije Hortija, čoveka koji je u našoj zemlji proglašen za ratnog zločinca, Srpska pravoslavna crkva dodeljuje odlikovanja osobama odgovornim za tu rehabilitaciju”, navodi se u saopštenju LSV-a.

Srpski patrijarh Porfirije dodelio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu najviše odlikovanje SPC.

Politika Viktora Orbana poslednjih godina u potpunosti sledi pravac rehabilitacije admirala Hortija i njegovog režima. Njegovo ime se veliča, po Hortiju se imenuju nazivi ulica, trgova, podižu mu se spomenici, bezočno se prekraja istorija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se pokolji 63.000 Jevreja u Mađarskoj, ali i hiljade ubijenih Srba, Roma i političkih neistomišljenika na okupiranim teritorijama ne spominju.

“LSV podseća patrijarha Porfirija da je i on iz Čuruga, mesta u kom su Hortijevi fašisti 1942. godine ubili više hiljada njegovih sugrađana. Patrijarh je pre dodele odlikovanja Orbanu morao pitati svoje komšije šta misle o tome”, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)