Skip to main content

LSV od pokrajinskog sekretara traži da naloži isticanje zastave APV u Zrenjaninu

Vojvodina 20. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Neisticanje zastave predstavlja 'flagrantno kršenje' Ustava Srbije i Pokrajinske skupštinska odluka o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne Pokrajine Vojvodine"

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina obratila se pismom pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu zbog toga što već više od mesec dana na zgradi Skupštine grada Zrenjanina nije istaknuta zastava AP Vojvodine.

Kako se navodi u saopštenju, od Sakalaša se očekuje da “hitno izvrši inspekcijski nadzor u Zrenjaninu i naloži isticanje zastave Vojvodine” na zgradi Skupštine grada, a da odgovorne za njeno neisticanje prekršajno kazni.

U pismu pokrajinskom sekretaru, između ostalog, podseća se da Ustav Republike Srbije u svom 183. članu kaže da AP Vojvodine ima svoje simbole i da određuje način njihovog isticanja.

Na osnovu tog člana Ustava Srbije, dodaju iz LSV, doneta je i Pokrajinska skupštinska odluka o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine koja nalaže isticanje zastave APV “na zgradama Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinske vlade, zgradama organa lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine i zgradama pokrajinskih organa i službi koje osniva AP Vojvodina”.

Ocenjuje se da neisticanje zastave predstavlja “flagrantno kršenje” Ustava Srbije i Pokrajinske skupštinska odluka o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne Pokrajine Vojvodine.

(Autonomija, foto: LSV)