Skip to main content

LSV: Nekontrolisana seča šume u Nacionalnom parku Fruška gora

Vojvodina 02. нов 2021.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da se u Nacionalnom parku Fruška gora već duži period nekontrolisano seče šuma.

“Jedno od rešenja koje LSV predlaže je promena upravljačkog statusa preduzeća kojim bi se smanjilo finansiranje od sopstvenih aktivnosti, a samim tim i potreba da se unovče resursi Nacionalnog parka”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Dejana Đurđević.

Prema njenim rečima, iako je u raznim akcionim planovima i strategijama pošumljavanje ključna aktivnost, na terenu se vidi da je pošumljenost Vojvodine danas ispod šest procenata.

Dejana Đurđević je upozorila na činjenicu da postojeći sistemi kanala i akumulacija nisu predviđeni za današnje i buduće klimatske uslove i dodala da svaku sledeću Pokrajinsku vladu čeka ozbiljan zadatak njihove revitalizacije.

Ona je razgovarala sa predstavnicom baskijskog Državnog univerziteta i članicom istraživačkog tima Evropskog programa za saradnju u domenu naučnih i tehnoloških istraživanja (COST), Marijom Viotom.

(Autonomija, arhivska foto: Aleksandra Bučko)