Skip to main content

LSV: Nećemo više da gledamo kako nam Rusi vade naftu za sitne pare

Info 05. dec 2020.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da podatak da je Naftna industrija Srbije (NIS) ubedljivo najprofitabilnija kompanija u Srbiji „mora konačno inicirati reviziju Energetskog sporazuma koji je Srbija napravila sa ruskom kompanijom Gaspromnjeft, a na štetu njenih građana“.

„Građani Srbije su oštećeni lošim sporazumom sa ruskom kompanijom kada je, zbog političkih prestrojavanja i situacije na Kosovu, NIS ispod svake razumne cene ustupljen Rusima, u zamenu za, kako tvrde političari i analitičari, njihovu pomoć da spreče njegovo odvajanje i nezavisnost“, navodi se u saopštenju LSV.

Ova stranka je apelovala na sve političke faktore da ne polemišu oko toga ko je i zašto potpisao Energetski sporazum i u koje vreme, nego da štetu pokušaju da poprave.

Nenadoknadive posledice upotrebe nedozvoljenih tehnologija crpljenja, koje koristi ruska kompanja, već su napravile ekološku i materijalnu štetu našoj zemlji. Vreme je da se tome stane na put“, smatraju u LSV-u.

U LSV ocenjuju da su „Rusi kompenzovali svoje gubitke beskrupuloznom eksploatacijom nafte, dok Srbija trpi zbog niske rudne rente od 3 procenta, iako je po zakonu 7 odsto, a u svetu se kreće i do 20 ili 30 procenata.

Podsetili su i da je vrednost NIS-a bila procenjena na 2,2 milijarde evra, a da je prodat za 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa, vrednim oko sedam milijardi evra.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva revidiranje Energetskog sporazuma napravljenog na štetu građana Srbije, a ukoliko to nije moguće onda njegovo raskidanje“, navodi se u saopštenju.

(Beta)