Skip to main content

LSV: Kome smeta ’Novosadski plato antifašizma’?

Info 29. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Liga socijaldemokrata Vojvodine zna kako se fašizmu treba odupirati"

Totem sa natpisom „Novosadski plato antifašizma“ koji su aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) postavili na postament spomenika navodnim „nevinim žrtvama 1944/45“ uklonjen je za manje od 24 časa od njegovog postavljanja, saopštila je ta stranka i zapitala „kome u Novom Sadu, gradu heroju koji je dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi, smeta natpis u slavu antifašizma“.

„Ukoliko je odgovor da smeta onima koji spomenik ratnim zločincima i nacistima žele da podignu, čast nam je da se ne slažemo i da nismo na istoj strani. Zabrinjava ipak sumnja da je isti natpis mogao biti uklonjen i od strane pojedinaca koji se deklarativno bore protiv izgradnje spomenika što bi nedvosmisleno ukazalo da ti isti ne razumeju antifašizam kao ideju, već borbu protiv izgradnje spomenika vide kao dnevno političku temu na kojoj pokušavaju ubrati koji politički poen“, ocenio je u saopštenju Marko Lutkić iz Povereništvo Gradske organizacije LSV Novi Sad.

On je naveo da je LSV pre 32 godine nastala iz otpora ratu i iseljavanju građana Vojvodine i koja je prepoznala i ukazala na pojave i rast neofašističkih struja u državi, te da je 2007. predvodila antifašističke proteste u Novom Sadu i širom Vojvodine, i u Skupštini Srbije izdajstvovala zabrane postojanja fašističkih organizacija.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zna kako se fašizmu treba odupirati. U tome ćemo ostati dosledni i nepokolebljivi a postavljanje antifašističkih simbola ćemo nastaviti i u budućnosti jer nama to predstavlja zadovoljstvo i obavezu, a i ispravnije je nego njihovo uklanjanje“, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija)