Skip to main content

LSV: Ištvan Pastor sramotno izjednačava sve Mađare sa fašističkim zločincima

Info 15. нов 2022.
< 1 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pozvao je danas Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, da prestane sa “bezobzirnim izjednačavanjem” cele mađarske zajednice u Vojvodini sa ratnim zločincima i slugama fašističkog okupatara u Bačkoj u toku Drugog svetskog rata.

“Pastorov stav, da su u toku pokušaji proglašavanja čitave mađarske zajednice fašističkom, sramotni je pokušaj ‘pranja’ imena poznatih ratnih zločinaca. Ne, gospodine Pastor, nisu svi Mađari u Vojvodini fašisti, i vi to dobro znate. Fašisti i zločinci imaju ime i prezime i ta imena treba da budu na stubu srama, a nikako na spomeniku nevinim žrtvama”, naveo je Marton saopštenju za javnost.

Dodao je da “nisu svi Nemci krivi za Aušvic, niti su svi Hrvati krivi za Jasenovac, niti su svi Srbi krivi za Srebrenicu”.

“Politika getoizacije i nacionalnih torova, a koju vi snažno zastupate, politika je koju su sve moderne nacije odavno napustile. Ta politika dovela je i do drastičnog pada broja Mađara u Vojvodini. Nekada ih je bilo više od pola miliona, a danas, verovatno, ni 200.000”, naveo je Marton.

Dodao je da kada Ištvan Pastor kaže da “Mađari u Vojvodini trpe pritiske kakve nikada do sada nisu trpeli” želi da ga podseti na politiku “podele sendviča Mađarima”, na jezičke patrole koje će Mađarima proveravati znanje srpskog jezika i na ostale “šešeljevske metode” koje su za cilj imale nestanak mađarske zajednice u Vojvodini.

“Da, tada su Mađari u Vojvodini trpeli mnogo više i mnogo gore. Poručujemo Vam da politika koja izjednačava žrtvu i zločinca, i koja zaboravlja da zločinac ima ime i prezime, nikada neće proći u Novom Sadu i Vojvodini. Ratni zločinci nikada neće imati spomenik u glavnom gradu Vojvodine”, poručio je Marton.

(Autonomija, foto: LSV)