Skip to main content

LSV: Inicijativa za formiranje službe za statistiku

Info 01. okt 2010.
< 1 min čitanja

Funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević izjavila je danas da će poslaničke grupe G17 plus i Mađarske koalicije u pokrajinskom parlamentu podržati inicijativu LSV da Vojvodina treba da dobije svoju statističku službu.

Sedlarevićeva je na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine nakon razgovora sa koalicionim partnerima izrazila uverenje da će ovu inicijativu podržati i ostali partneri u pokrajinskoj vlasti i najavila da će u ponedeljak razgovarati i sa predstavnicima najveće poslaničke grupe iz Demokratske stranke.

Maja Sedlarević je zamenica šefa poslaničke grupe „Zajedno za Vojvodinu“ u pokrajinskom parlamentu i potpredsednica Skupštine Vojvodine.

Ona je ponovila da pokrajinska administracija ne može na kvalitetan način da pristupi izradi planova i strateških dokumenata, jer Republički zavod za statistiku nema podatke koji su potrebni Vojvodini. Prema njenim rečima, Republički zavod za statistiku ne raspolaže ni podatkom koliki je bruto društveni proizvod pokrajine, što je polazni dokument za izradu bilo kakve strategije razvoja Vojvodine.

Sedlarevićeva je kazala da postoji i ustavna, i statutarna, i zakonska mogućnost za formiranje pokrajinske službe za statistiku. Dodala je da ni prenos nadležnosti sa republike na pokrajinu ne može da bude dovoljno efikasan bez statističke službe Vojvodine.  Sedlarevićeva je podsetila da je Vojvodina imala svoj Zavod za statistiku u periodu od 1974. do 1990. godine i kazala da je to bio „najbolji zavod u bivšoj SFRJ“.

(Autonomija)