Skip to main content

LSV: Država da vrati NIS

Info 14. jul 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, u najkraćem mogućem roku, pokrene proceduru preuzimanja Naftne industrije Srbije (NIS) od ruske kompanije Gasprom u skladu sa postojećim ugovorima i poštujući zakone Srbije.

Vučić je juče izjavio da će država, “ako bude morala”, preuzeti NIS od Gasproma, kao većinskog vlasnika dok traju sankcije, a vratiti kad prođu, zaboravljajući da su za to ispunjeni svi zakonski uslovi i da je to u intresu Srbije, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Mlađen Malešević

Podsetio je da njegova stranka već godinama tvrdi da je “NIS otet građanima Vojvodine i da je njegovo poklanjanje Rusima najveća pljačka u modernoj istoriji Srbije”.

“Naftna industrija Srbije, odnosno Naftagas, pripadaju građanima Vojvodine i Srbije i normalno je očekivati da država, najzad, preuzme upravljanje ovom kompanijom, uzimajući u obzir nepoštovanje zakona i ugovora, kao i zloupotrebe ruskog Gaspromnjefta”, rekao je Malešević.

Dodao je da o povratku Gasproma u NIS posle sankcija “ne treba ni razmišljati, jer to apsolutno nije interes građana Vojvodine i Srbije”.

“Gasprom je poslednjih 13 godina, od kada mu je NIS poklonjen, naneo veliku štetu Srbiji, Vojvodini i lokalnim samoupravama u kojima se obavlja eksploatacija nafte i gasa poslujući po privilegovanim i netržišnim uslovima na tržištu Srbije”, kazao je Malešević.

Prema njegovim rečima, samo na ime plaćanja rudne rente uskratili su građane Srbije za više od 500 miliona evra.

(Autonomija, arhivska foto: LSV)