Skip to main content

Lokalni izbori u Herceg Novom u senci zloupotreba biračkog prava

Jugoslavija 09. maj 2021.
2 min čitanja

U Herceg Novom građani danas glasaju na lokalnim izborima na kojima učestvuje šest izbornih lista.

Izbori se odvijaju u senci optužbi da oko 2.000 ili oko deset odsto birača ima biračko pravo u dve države, uglavnom pored Crne Gore u Srbiji, ali i pojačanih tenzija na nacionalnoj osnovi koje su za rezultat imale više incidenata u tom gradu.

Na izborima će snage odmeriti opoziciona koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, i koalicija vladajućeg Demokratskog fronta, Socijalističke narodne i Radničke partije.

I vladajuće Demokrate okupile su širu koaliciju u kojoj su, Demos, lista Novi pobjeđuje i Partija penzionera, invalida i restitucije.

Na izborima učestvuje i Građanski pokret URA. Liste su predali proruska Prava Crna Gora i lokalna Novska lista.

Prema ocenama analitičara, ključna politička bitka vodiće se između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF), najjačih partija u vladajućoj većini na državnom nivou.

Taj grad na crnogorskom primorju je jako uporište Demokrata i DF-a, koji su sa Građanskim pokretom URA na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine smenili Demokratsku partiju socijalista (DPS) nakon trodecenijske vladavine.

Na poslednjim izborima u Herceg Novom 2017. najviše glasova osvojili su upravo Demokrate i DF, devet odnosno četiri, dok je DPS iako je pojedinačno osvojila najviše, 12 mandata, izgubila vlast.

Državna izborna komisija je saopštila da su u birački spisak za Herceg Novi, upisana 1.973 birača sa biračkim pravom i u Srbiji. Do podataka su došli poređenjem hercegnovskog i jedinstvenog biračkog spiska Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, dostupnom na njihovom portalu.

Prethodno je Centar za monitoring i istraživanje, objavio da je u biračkom spisku Herceg Novog upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tela te opštine.

CEMI je, kako je ranije saopšteno, uradio uporednu proveru sa biračkim spiskom Srbije, koji je dostupan na internet stranici www.upit.birackispisak.gov.rs, i sa biračkim spiskom Bosne i Hercegovine (BiH) koji se nalazi na stranici www.izbori.ba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u međuvremenu je saopštilo da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Crna Gora zabranjuje dvojno državljastvo ukoliko ono nije stečeno pre proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Predsednik Milo Đukanović poručio je uoči izbora u Herceg Novom, da će u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da svaki pojedinac koji je obmanuo Državu i koji izigrava njen Ustav i zakone “bude ne samo izbrisan iz njenih evidencija, već i da odgovara u skladu sa zakonom”.

Prema popisu iz 2011. godine u Herceg Novom živi nešto više od 30.000 stanovnika od kojih se gotovo polovina, 49 posto izjašnjavaju kao Srbi dok je Crnogoraca je 33 odsto. Ostalo su manjine.

(Beta)