Skip to main content

Limanci predali peticiju protiv izgradnje crkve Skupštini grada Novog Sada

Vojvodina 05. мар 2024.
2 min čitanja

U nedelju, 10. marta, u 11 sati zbor građana ispred Mesne zajednice Liman

Pokret Bravo je danas na pisarnici u Gradskoj kući u Novom Sadu, predao rezultate ankete koju su sproveli sa meštanima naselja Liman, o izgradnji crkve na livadi. Novosadski odbornici na sednici Skupštine grada promenili su ipak danas plan regulacije dela Limana kojim je omogućena izgradnja crkve kod Štranda. Za ovu izmenu plana glasalo je 59 odbornika vladajuće koalicije, dvoje je protiv, a njih 17 van sale.

Skupština grada Novog Sada danas razmatra skoro 40 odluka, od kojih se 24 odnose na urbanističke planove. Jedna od tih odluka je i da se menja deo plana Limana kako bi se gradio verski objekat kod okretnice na Štrandu.

Po rečima Mirana Pogačara iz ovog pokreta, na uzorku od 2.200 ljudi utvrđeno je da 8 od 10 građana želi zelenu površinu, 5 od 10 građana želi sadržaje za decu, 2 od 10 želi sportsko rekreativne sadržaje – a tek jedan od 10 ispitanika želi parking ili verski objekat.

“Želim da postavim pitanje: da li su odbornici, gradonačelnik, da li su oni postavili pitanje građanima – šta oni žele? Mi se dakle ne izjašnjavamo po ovom pitanju, samo prenosimo stavove građana”, rekao je Pogačar.

Član saveta Mesne zajednice Liman, a ujedno i član pokreta Bravo, Pavle Bikicki rekao je za N1 da je livada na kojoj vlast namerava da sagradi crkvu jedna od retkih preostalih poljana u tom gradskom naselju.

“Mi želimo da ta poljana ostane takva kakva jeste. Ovom prilikom bih pozvao ljude, 10. marta, u nedelju u 11 sati, na zbor građana ispred mesne zajednice Liman. Ovo važi prvenstveno za građane sa Limana, ali su svi pozvani da nam daju podršku”, rekao je Bikicki.

Poručili su da žele da se i Liman pita, da se pokrene šira javna rasprava.

Novinarka N1 je pre početka današnje sednice Skupštine grada pitala gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića da li će saslušati i razgovarati sa građanima Limana, a ne samo sveštenicima SPC, ali odgovor nije dobila.

Cilj plana koji je pred novosadskim odbornicima, predviđa i izgradnju parkića oko crkve, a gradonačelnik je za N1 rekao da će taj parkić biti otvoren za sve.

Pre početka sednice, odbornik Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da svim srcem podržava ideju izgradnje hrama na Limanu, ali da bi porta trebalo da bude još veća kako bi se na toj lokaciji izgradio i parohjski hram.

Robert Kolar iz Lige socijaldemokrata Vojvodine najavio je da će glasati protiv jer smatraju da je potrebno napraviti širu javnu raspravu, dok su iz kolaicije NADA najavili da neće biti u sali tokom glasanja.

(Autonomija/N1/foto: Dragan Gojić/Facebook)