Skip to main content

Liderka Saveta majki i supruga ruskih vojnika uhapšena na putu za Moskvu

Planeta 23. jan 2023.
< 1 min čitanja

Olga Tsukanova, liderka Saveta majki i supruga ruskih vojnika, privedena je 22. januara na aerodromu u gradu Samari.

Tsukanova je bila na putu za Moskvu, gde je planirala da Glavnom tužilaštvu preda pritužbe od oko 700 žena u vezi sa onim što se dešava sa njihovim sinovima i muževima koji su poslati da se bore u Ukrajini.

Nju je policija pustila nekoliko sati kasnije, ali joj je naređeno da se vrati na ispitivanje. Kaže da bi se mogla suočiti sa optužbom za diskreditaciju ruskih oružanih snaga.

Olga Tsukanova majka je 20-godišnjeg regruta iz Astrahanske oblasti.

Suosnivačica je neformalnog Saveta majki i supruga vojnika, koje redovno šalje apele predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i vojnim dužnosnicima.

“Tražimo da se savetima majki i žena u svakom gradu omogući inspekcija vojnih jedinica u kojima se provodi mobilizacija, da li se dobro obučavaju i da li su formirane lekarske komisije”, rekla je u novembru 2022.

“Zahtevamo i početak mirovnih pregovora. Ili barem da predsednik krene u tom smeru umjesto da celom svetu preti korišćenjem prljavih bombi.”

Dodala je da je njena organizacija održala online sastanke sa učesnicima iz svih regija Rusije.

Komuniciraju preko zatvorenih grupa na društvenim mrežama, prvenstveno na Telegramu. Otkako je potpisan dekret o mobilizaciji, rekla je kako je skupina pojačala svoju kampanju protesta i apela, koje vlasti uglavnom ignorišu.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)