Skip to main content

Lideri NATO: Ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala mir u Evropi, pomoć i Gruziji i Bosni

Planeta 24. mar 2022.
2 min čitanja

Još četiri borbene grupe NATO razmeštaju se u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj

Čelnici NATO su danas u Briselu najoštrije osudili rusku vojnu invaziju Ukrajine, zatražili od ruskog predsednika Vladimira Putina da odmah povuče trupe iz te zemlje i upozorili da je ruskom invazijom uzdrman mir u Evropi i zaprećeno svetskoj bezbednosti.

Lideri NATO su istakli rešenost da naoružanjem i svim drugim sredstvima pomognu Ukrajini, ali ne i slanjem NATO trupa ili aviona iz straha da se sukob ne prelije na susedne zemlje.

Kako je novinarima rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg, NATO će imajući u vidu moguće opasnosti od „ruskog uplitanja“, pružiti podršku i Gruziji i Bosni i Hercegovini.

Šefovi država ili vlada NATO, među kojima je bio i američki predsednik Džozef Bajden, naglasili su da Rusija u pregovorima s Ukrajinom mora odmah da primeni obustavu sukoba i „pozvali Rusiju da se konstruktivno uključi u verodostojne pregovore s Kijevom kako bi se postigli opipljivi rezultati, počev od trajnog prekida vatre i postepenog povlačenja svih trupa s ukrajinske teritorije“.

Oni su stavili do znanja rešenost da učine sve, zajedno s drugim činiocima u svetu, da se oštrim sankcijama Rusija kazni za „pokušaj razaranja temelja međunarodne bezbednosti“ i pozvali Kinu da se uzdrži od podrške ruskom ratu i pomogne Moskvi da zaobiđe sankcije.

Vođi Atlantskog saveza su odlučili da ojačaju bezbednost svojih članica u blizini Rusije i još četiri borbene grupe NATO razmeste u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Generalni sekretar Atlantskog saveza Jens Stoltenber je novinarima rekao da će NATO pojačati i prisustvo vojnih brodova i podmornica u morima blizu Rusije.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu, podvukao da NATO u Ukrajinu neće slati trupe, niti mirovne snage, jer NATO nikako ne želi da se ukrajinski vojni sukob s ruskom vojskom prelije na susedne zemlje.

Lideri Atlantskog saveza su u saopštenju osudili „ruske razorne napade na civile“ i saopštili da će „delati zajedno s međunarodnom zajednicom da snose posledice odgovorni za kršenje međunarodnog i humanitarnog prava, uključujući ratne zločine„.

„Ukrajinci su nadahnuli svet junačkim otporom brutalnom osvajačkom ratu Rusije“, naveli su vođi NATO u saopštenju samita i ponovili podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Oni su istakli da Ukrajina na osnovu Povelje UN ima pravo na samoodbranu i stavli do znanja da je NATO „pružio znatnu pomoć Ukrajini da bi ona bila u stanju da ostvari to pravo“.

NATO je, kako je saopštio i generalni sekretar Stoltenberg, obučio na desetine hiljada ukrajinskih vojnika, isporučio im savremeno oružje, uključujući protivtenkovske i rakete zemlja-vazduh, kao i oružje za uništavanje dronova, tako da je ukrajinska vojska mnogo spremnija nego 2014. godine kad je izbila ukrajinska kriza.

(Beta, foto: Beta/AP)