Skip to main content

Lideri EU usvojili zaključak o „Zajednici srpskih općina“ na Kosovu, ima tri tačke

Info 10. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Evropsko vijeće apeluje na obje strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga"

Lideri EU usvojili su danas zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine kojim pozivaju na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Zaključak „naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“ i dodaje da je evropski prijedlog „historijska šansa“ za evropsku perspektivu i poziva da se sprovedu sve obaveze, „uključujući sporazume iz 2013. i 2015 godine o stvaranju ZSO“.

„U svjetlu nedavnih tenzija na sjeveru Kosova, Evropsko vijeće naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik“, piše u dokumentu.

U drugoj tački, Evropsko vijeće „pozdravlja nedavni evropski prijedlog koji ima za cilj da odnosima između dvije strane da novu i trajnu osnovu, za koji smatra da je historijska prilika koju treba da iskoriste obje strane, posebno u cilju ostvarivanja evropske perspektive“.

Zaključci sadrže i treću tačku koja poziva obje strane da sprovedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

„Evropsko vijeće apeluje na obje strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice općina sa srpskom većinom“, navodi se u tekstu.

(Index.hr)