Skip to main content

Lajčak očekuje da Srbija i Kosovo prihvate plan i potpišu ga

Info 25. јан 2023.
2 min čitanja

"Da se zaustavi ciklus kriza"

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je „nemačko-francuski plan“ u suštini plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i da sadrži 11 tačaka.

On je za prištinsku televiziju Klan Kosova kazao da su te tačke prvo predstavljene obema stranama u septembru, dok su u dokumentu iz decembra uključene primedbe obe strane na prvi nacrt plana.

„Kao što znate sastanak (prošle sedmice) je trajao dva i po sata i bila je široka i duga diskusija i ambicije su da se zaustavi ciklus kriza, kako bismo mogli da se fokusiramo na normalizaciju“, rekao je Lajčak.

Upitan koliko je poslednji nacrt plana drugačiji u odnosu na prvi, Lajčak je rekao kako tekstovi predstavljeni u medijima nisu tačni, te da su, kako je kazao, „izmišljeni od određenih ljudi“.

Kazao je da je u drugom predlogu bilo promena. Jasno smo rekli „da filozofija predloga ne mora da se menja, jer je filozofija sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije“, rekao je on.

Dodao je da su uvaženi neki od komentara koje su dale obe strane, i to, kako je kazao „oni koji ne menjaju filozofiju teksta“.

„I ovo je veoma važno, to je naravno diskusija, to je bila naša rasprava posebno sa Vladom Kosova i predsednikom Srbije i naš cilj je da ih obojicu dovedemo u istu prostoriju i dogovorimo plan“, rekao je on.

Lajčak je rekao da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate plan i potpišu ga, te dodao da sporazumom Kosovo mnogo dobija i ne gubi ništa. Kazao je i da predstavnici EU i SAD ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima, jer je kako je naglasio, cilj normalizacija odnosa Prištine i Beograda.

„Sa (obema) stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno“, kazao je on.

Kazao je da svi, predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije imaju najbolju nameru da, kako je naveo,“zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo“.

On je, govoreći o nacrtu sporazuma koji je objavio beogradski dnevnik „Danas“, kazao kako je „blizu, ali nije isto“. Ocenio je i da je ovaj (francusko – nemački) predlog „ipak najbolji mogući predlog“.

„Ovaj predlog je dobar, zaista verujemo da je to najbolji mogući predlog“, kazao je on.

Kazao je da je za njega prvi korak „da se fokusira na prvi korak sporazuma“, te ukazao da se ne mogu tražiti garancije za peti korak, a da ne bude urađen prvi korak.

(Beta, foto: N1)