Skip to main content

Kurti: Srbija živi u prošlosti i veruje da njeni ratovi nisu završeni

Autonomija 19. okt 2023.
< 1 min čitanja

„Sinonim brojnih stradanja na grbači mnogih naroda i na krvi hiljada ljudi, Srbija ovekovečila u bronzi“

Kosovski premijer Aljbin Kuti ocenio je danas da Srbija „živi u prošlosti“ i da „veruje da njeni ratovi nisu završeni“.

Kurti je u objavi na Fejsbuku napisao da je „iz ugla zvaničnog Beograda“, napad na kosovsku policiju u selu Banjska kod Zvečana, 24. septembra, „još jedan od bitaka tih nedovršenih ratova“.

„Današnja Srbija živi u prošlosti jer smatra da njeni ratovi nisu završeni, ni balkanski ratovi s početka prošlog veka, ni svetski rat sredinom 20. veka, ni onaj 1998-1999. na Kosovu“, naveo je kosovski premijer.

Raegujući na otkrivanje spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata, Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu, Kurti je naveo da je „sinonim brojnih stradanja na grbači mnogih naroda i na krvi hiljada ljudi, Srbija ovekovečila u bronzi“.

„Iza bilborda koji su nosili poruku ‘Beograd sme’ u glavnom gradu Srbije je svečano otkrivena statua bivšeg vođe četničkog pokreta tokom Drugog svetskog rata Dragoljuba Mihailovića. Ironično je da je inicijator toga bilo udruženje koje poziva na humanitarne i ekološke aktivnosti a da je protivljenje raznih organizacija i aktivista bilo beskorisno“, naveo je Kurti.

(Beta, Foto: Kabinet premijera)